Problém při poruše auta. Nařízení vlády uzavřít obchody platí i pro autoservisy

Martin Přibyl Martin Přibyl
14. 3. 2020 16:24
Vláda dnes ráno v souvislosti s šířením koronaviru zavřela obchody, ale i celou řadu maloobchodních provozoven. Zákaz se tak týká i autoservisů a dalších služeb pro motoristy, jedinou výjimkou jsou čerpací stanice. Vláda bude 15. března od 16:00 jednat o udělení dalších výjimek.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Aktualizace k 16. 3. 2019: Nové nařízení vlády nově dovoluje otevřít autoservisům do 30 osob, prodejcům náhradních dílů a odtahovým službám. Zákaz tedy platí jen pro prodej aut a větší autoservisy. Více informací zde. Původní informace v článku platí pro situaci o víkendu. 

Vládní nařízení vydané 14. března v šest hodin zakazuje "maloobchodní prodej a prodej služeb v provozovnách" s výjimkou prodejen, které nabízejí jídlo, drogerii, léky a další. Zákaz se podle všeho vztahuje i na nejrůznější služby pro motoristy, včetně autoservisů, a ne jen na prodej aut. "Situaci ještě stále vyhodnocujeme. Nařízení vlády je nešťastně formulované, rovněž se ale přikláníme k názoru, že se vztahuje právě i na autoservisy," říká Stanislav Mašek z advokátní firmy AZ Legal.

Největší provozovatelé automobilových dealerství a servisů již uzavření svých poboček avizovali na webových stránkách a sociálních sítích.

Kromě pražského Porsche, které prodává vozy značek koncernu VW, se zavřely i další velké i menší autosalony, například Auto Jarov, Auto Palace nebo Autosalon Klokočka. Podle informací Aktuálně.cz doporučili uzavření autosalonů prodejcům sami importéři.  

Uzavření se přitom týká i autoservisů. Za současné situace tedy pravděpodobně (a někteří oslovení zaměstnanci dealerství to potvrzují) nebude možné odvézt vůz na plánovanou opravu nebo vyřešit poruchu. Problematické může být i předání již opraveného auta. Výhodu mají ti, kteří v rámci zásahu dostali náhradní auto. 

Kromě značkových servisů je přitom zavřená například velká síť nezávislých auto- a pneuservisů BestDrive, která patří německému koncernu Continental. "Podrobnější informace k našemu fungování zveřejníme v pondělí, v současné době je situace velice čerstvá," napsala Aktuálně.cz tisková mluvčí řetězce Lucie Matušková.

Menší autoservisy podle zjištění Aktuálně.cz o nutnosti uzavřít svoje provozovny nevědí, z vyjádření zástupců vlády to ostatně ani není jasné.

Pojišťovna Kooperativa nabízí, že v případě potřeby může opravu aut po haváriích hradit na základě rozpočtu, nemusí čekat na fakturu. Na pojistné plnění také mohou poskytnout zálohu. "Nicméně to asi nebude řešit problém klientů, kteří budou mít rozbité auto, které nebudou moci používat. Z tohoto pohledu se mi zdá nařízení vlády nešťastné, zvláště v době, kdy se omezuje hromadná doprava," komentuje mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Jeho firma přitom sama přijala taková opatření, aby na jejím fungování v době koronavirové epidemie klienti nic nepoznali.

Aktuálně.cz požádalo o podrobné informace k uzavření autoservisů mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu. Ta však zatím nereagovala. Podle webu ČT24 vláda ještě o víkendu bude jednat o dalších výjimkách z nařízení. Týkat by se měla například stavebnin. Jednání vlády o udělení výjimek je naplánováno na neděli 15. března od 16:00.

Podle nejnovějších a neověřených informací se měli ještě 14. března večer sejít vedení Svazu dovozců automobilů, aby automobilky k celé věci zaujaly společné stanovisko a u vlády vymohly znovuotevření (alespoň) servisů.

Cestu, jak fungovat, hledají třeba i ruční automyčky. Řetězec Automyčka Express, který myje auta v garážích obchodních center, musel také svoje pobočky zavřít. "Pro motoristy jsme spustili náhradní službu pick-up servisu. Zákazník si objedná umytí on-line nebo na infolince, my přijedeme, auto vyzvedneme, umyjeme a vrátíme zpět," vysvětluje ředitel firmy Richard Kettner. V Praze je služba zdarma. Rozšířit pick-up servis zvažují i někteří majitelé dealerství a autoservisů. 

Čerpací stanice podle nařízení vlády mohou fungovat víceméně bez omezení. "Zastavili jsme ale prodej veškerých čerstvých produktů a prodej kávy. Omezení platí na všech čerpacích stanicích Benzina v České republice až do 24. března," upozorňuje mluvčí největší české sítě benzinek Pavel Kaidl. Při tankování radí použít ochranné rukavice a k platbě kartu nebo mobilní aplikaci. "Doporučujeme zákazníkům, aby se na čerpací stanici zdržovali co nejméně a nevyužívali naše relaxační zóny," pokračuje Kaidl.

Síť bazarů AAA Auto převedla veškeré své kapacity na on-line prodej aut, prodejci budou se zákazníky komunikovat přes call centrum. Zakoupený vůz zákazníkovi doručí domů. Klasické autobazary jsou z rozhodnutí vlády rovněž uzavřeny. 

 

Právě se děje

Další zprávy