Pořídili jste, nebo chcete koupit elektromobil? Poradíme, jak se s ním správně sžít

Martin Přibyl Martin Přibyl
30. 9. 2020 14:03
Elektromobil proti autu se spalovacím motorem. V zásadě jsou to dvě plechové „kastle“ se čtyřmi koly a volantem, ale pohonné ústrojí z nich dělá dva pro nezkušeného uživatele poměrně odlišné druhy. Pokud se ale jízdy a života s elektromobilem obáváte, není k tomu žádný důvod. Poradíme, jak se s autem do zásuvky sžít.
Foto: Martin Přibyl

Vybavte se

Pokud budete dobíjet doma, připravte si na to domácí elektroinstalaci (viz náš starší článek) a pořiďte si wallbox. Při cestách na chalupu nebo za známými využijete buď dodávaný kabel do 230V zásuvky, nebo pořiďte dobíjecí kabel s výměnnými koncovkami, který umožňuje i o poznání rychlejší dobíjení z třífázové zásuvky.

Pokud doma netopíte elektřinou, nebo ji nevyužíváte k ohřevu vody, u svého dodavatele si vyjednejte nový tarif s distribuční sazbou D27d pro elektromobily. Při nočním dobíjení pak jedna kilowatthodina vyjde třeba v Praze s tarifem od E.ON na 1,89 Kč a se spotřebou 16 kWh na 100 km budete jezdit za 30 haléřů na kilometr.

Pořiďte si dobíjecí čipy na veřejné stanice. Pokud chcete jezdit delší trasy a nemůžete nabíjet doma, tak klidně od všech hlavních provozovatelů v Česku, tedy ČEZ, E.ON i PRE. Samotné vydání čipu bývá zdarma, je nutná jen registrace. Tu doporučujeme i pokud si vystačíte jen s dobíjecí aplikací, ceny dobíjení to u ČEZ srazí o dvě koruny na kilowatthodinu (k dispozici jsou u něj i tarify s volnými kilowatthodinami pro ty, kteří na cestách dobíjí často), u E.ON dokonce o šest na pozvolném dobíjení. U posledně jmenovaných rychlodobíječek pak budete místo za 11 korun za kWh dobíjet za šest korun.

Pokud plánujete i cesty do zahraničí, doporučujeme i čip Plugsurfing. Pamatujte ale na to, že v případě nouze se dá na většině stanic dobíjet i bez čipu jen pomocí mobilního telefonu a platební karty. V budoucnu by se čipy, resp. účty u provozovatelů stanic, měly dát schovat pod jednu aplikaci, která by následně umožnila komfortnější použití stanice.

Do mobilu si nainstalujte aplikace českých provozovatelů dobíječek (Futur/e/motion do ČEZ, E.ON Drive, ChargeUp) a pak také nějakou z podrobných map dobíjecích stanic všech provozovatelů. Doporučujeme Chargemap nebo Plugsurfing. Na nich v případě nouze najdete i stanice dalších provozovatelů než jen největší trojky. V aplikacích se dá také často zjistit obsazenost konektorů u stanic.

 

Právě se děje

Další zprávy