Pořídili jste, nebo chcete koupit elektromobil? Poradíme, jak se s ním správně sžít

Martin Přibyl Martin Přibyl
30. 9. 2020 14:03
Elektromobil proti autu se spalovacím motorem. V zásadě jsou to dvě plechové „kastle“ se čtyřmi koly a volantem, ale pohonné ústrojí z nich dělá dva pro nezkušeného uživatele poměrně odlišné druhy. Pokud se ale jízdy a života s elektromobilem obáváte, není k tomu žádný důvod. Poradíme, jak se s autem do zásuvky sžít.
Foto: Martin Přibyl

Připravte si dobíjecí rutinu

S elektromobilem byste měli mít k dispozici místo, kde ho můžete dostatečně a pravidelně dobíjet. Ať už to bude na wallboxu v práci, nebo doma. Pokud denně najedete do 50 kilometrů, vystačíte si u většiny elektromobilů i s obyčejnou 230V zásuvkou. Ideální je dobíjet každý den přes noc nebo v práci, u některých vozů s delším dojezdem a při menších denních kilometrových porcích i jednou za dva nebo tři dny. Prostě tak, abyste měli vždy dostatek dojezdu pro běžný provoz.

Pokud se obáváte, že byste auto takto přebíjeli, časté pomalejší dobíjení je většinou pro baterii lepší. V palubním systému nicméně doporučujeme nastavit limity zejména na rychlodobíjení - třeba na zmíněných 80 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy