Pořídili jste, nebo chcete koupit elektromobil? Poradíme, jak se s ním správně sžít

Martin Přibyl Martin Přibyl
30. 9. 2020 14:03
Elektromobil proti autu se spalovacím motorem. V zásadě jsou to dvě plechové „kastle“ se čtyřmi koly a volantem, ale pohonné ústrojí z nich dělá dva pro nezkušeného uživatele poměrně odlišné druhy. Pokud se ale jízdy a života s elektromobilem obáváte, není k tomu žádný důvod. Poradíme, jak se s autem do zásuvky sžít.
Foto: Martin Přibyl

Plánujte

V případě jízdy po městě není ani u těch elektroaut s nejmenší baterií dojezd dnes už palčivým problémem. Zejména v Praze je pak i dostatek dobíjecích stanic, kde si můžete auto dobít. Problém ale pochopitelně nastává na delších cestách, kde jednak už dojezd může být limitující, a zejména mimo hlavní dálniční tahy stále existují oblasti, v nichž je rychlých dobíjecích stanic jako šafránu. Před delší cestou tedy přemýšlejte o tom, jaký reálný dojezd vaše elektroauto má, a podle toho si naplánujte odjezd a zastávky u dobíjecích stanic.

Řada elektroaut s cenou okolo milionu, jako Kia e-Niro, Hyundai Kona Electric nebo nová Škoda Enyaq iV, naštěstí dnes nabízí tak dlouhý dojezd, že minimálně v případě cest po Česku už zásadním způsobem omezeni nebudete. "Řidič by se také neměl stresovat z ukazatele dojezdu. Zatímco manželka vždy zmatkovala při rozsvícení rezervy s dojezdem 100 km, dnes při svítícím dojezdu 30 km ani nemrkne okem, protože ví, co si může dovolit," říká Caisl.

 

Právě se děje

Další zprávy