Populární Volkswagen Amarok jde na vojnu

Tomáš Rybecký
11. 7. 2012 6:50
Populární pick-up od Volkswagenu se představil v úpravě pro speciální jednotky
Foto: Aktuálně.cz

Automobilku, která původně vznikla za podpory nejmilitarističtější mocnosti moderní historie, si dnes s vojenským prostředím spojuje už jen málokdo. S vozy jako Beetle nebo Golf se stala spíše symbolem roztomilosti a dobra. Beetle můžete klidně objímat a nevypadat přitom úplně úchylně.

To však neplatí o projektu Amarok M. Tento vojenský nákladní vůz naložený těžkou vojenskou výstrojí ukazuje jinou tvář Volkswagenu, podobu, která může dětem nahánět hrůzu už jen názvem: Rheinmetall Amarok M.

Volkswagen Amarok je pick-up úspěšně prodávaný po celém světě. Německá firma Rheinmetall Defence, zabývající se výstrojí a mobilitou armády, tento nevinný pick-up proměnila v lehké víceúčelové vozidlo určené nejen pro pohyb na silnicích, ale zvýšila jeho flexibilitu i odolnost pro plnění náročných úkolů speciálních jednotek.

Amarok M uveze čtyři plně vyzbrojené muže nebo náklad o hmotnosti až 1,5 tuny. Výbava zahrnuje i držáky na pušky a výstroj, vysílačku a může být doplněna pro specifické operace. Na střeše nechybí otvor pro případné připevnění věže těžkého kulometu nebo granátometu s elektrickým ovládáním.

Rheinmetall představil pick-up Amarok M proměněný v nástroj destrukce na přehlídce Eurosatory show v Paříži, kde jej nabízel jako ideální hlídkové vozidlo pro vojenskou policii či velitelské nebo spojovací armádní vozidlo.

 

Právě se děje

Další zprávy