Poprvé za pět let: Německý trh zaznamenal pokles a mohou za něj prý emise

ČTK ČTK
4. 1. 2019 13:56
Prodej nových osobních automobilů v Německu se loni snížil o 0,2 procenta na 3,44 milionu vozů. Zaznamenal tak první celoroční pokles za pět let. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad pro motorová vozidla KBA. Německo je největším automobilovým trhem v Evropě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Na prodej automobilů mělo negativní dopad zavedení přísnějších pravidel pro testování emisí. Automobilky si totiž nedokázaly včas zajistit potřebná povolení pro všechny modely, takže musely přikročit k částečnému omezování výroby, uvedla agentura DPA.

Údaje KBA rovněž ukázaly pokles podílu naftových vozů na celkovém prodeji automobilů, a to na 32,3 procenta z 38,8 procenta v roce 2017. Poptávku po naftových automobilech podkopávají množící se zákazy jízdy naftových vozů v německých městech, které jsou důsledkem překračování limitů pro oxid dusičitý.

Tento týden již byly zveřejněny údaje o loňském vývoji prodeje také na některých dalších významných automobilových trzích. Ve Spojených státech se prodej loni zvýšil o 0,3 procenta na 17,27 milionu vozů, ve Francii pak vzrostl téměř o tři procenta na 2,17 milionu vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy