Poničila vám povodeň auto? Přehled, na co máte nárok

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 6. 2013 12:55
Základem je správný typ pojištění proti živlu, pak pomůže kvalitní fotodokumentace
Ilustrační foto (Praha - Záběhlice).
Ilustrační foto (Praha - Záběhlice). | Foto: Zuzana Kleknerová

Praha - Řidiči, kterým povodeň vyplavila auto, mají nárok na náhradu. Ale samozřejmě pouze v případě, že mají sjednané pojištění proti živlu, případně takzvané "all risk" pojištění zahrnující krytí proti všem formám poškození.

I na pojistku pro případ živelné pohromy se však vztahují výjimky, při nichž pojišťovna odmítne pojistné plnění vyplatit. Například v případě, že řidič vjel do místa už postiženého povodní.

"U některých pojišťoven se náhrada týká jen vozidel, která byla v době povodně v místě zaparkovaná. Pokud například řidič bude - ve snaze odjet z místa povodní - projíždět zatopenou silnicí a vozidlo utopí, pak mu může být pojistné plnění zamítnuto," říká Lukáš Fládr ze sdružení Pomoc poškozeným.

Ke škodě musí dojít náhodou

Stejně tak řidič musí prokázat, že šlo o nahodilou událost a že o možné povodni nevěděl. "Pokud s vozidlem sjedete k řece v době, kdy všude hlásí její hrozící vylití, pojišťovna vám nic nezaplatí," upozorňuje Fládr.

Kromě toho je nutné pořídit fotodokumentaci škod, stačí snímky z mobilního telefonu.

Běžné havarijní pojištění se na případy povodně naopak nevztahuje. V takovém případě může řidič využít alespoň běžné asistenční služby, které si platí v rámci své pojistky, a to do výše běžného limitu.

"Pokud u sebe nemáte smlouvu o pojištění, není třeba se obávat, pojišťovně bude stačit SPZ, jméno nebo jiná informace," připomíná Fládr.

Oprava? Jen pod výši sedaček

Sdružení Pomoc poškozeným kromě toho radí, jak se o vyplavené auto starat.

Opravovat vozidlo má podle něj například smysl pouze v případě, že bylo auto zaplavené jen pod hranici sedačky. Dále varuje řidiče, aby se do servisu nesnažili dostat po vlastní ose a zaplavené auto nezkoušeli startovat, v opačném případě hrozí zkrat elektroinstalace i poškození motoru.

 

Právě se děje

Další zprávy