Caparti v nebezpečí. Polovina z nich jezdí ve špatně upevněných autosedačkách

Martin Přibyl Martin Přibyl
16. 10. 2018 6:03
Německý institut zabývající se bezpečností v dopravě UDV (Unfallforschung der Versicherer) při terénním průzkumu zjistil, že téměř padesát procent dětí je ve svých autosedačkách špatně připoutaných. Často tak, že by pro ně následky nehody mohly být fatální. V Česku přitom bylo vloni těžce zraněno 33 malých spolujezdců a čtyři děti při nehodách zemřely. Kde dělají řidiči chyby a jak správně s dětskou sedačkou zacházet?
finalista Designér roku, cena Ministerstva kultury ČR  Koncern Studio dětská autosedačka Sirona (Cybex)
finalista Designér roku, cena Ministerstva kultury ČR Koncern Studio dětská autosedačka Sirona (Cybex) | Foto: Czech Grand Design 2012

S Isofixem to rodičům jde lépe

Nejtypičtějším pochybením bylo špatné vedení bezpečnostního pásu vozidla, který drží sedačku nebo vajíčko pro nejmenší caparty, na místě. Pás často nebyl řádně protažen k tomu určenými otvory, nebo nebyl dostatečně napnutý.

UDV tedy žádá výrobce sedaček o jednodušší způsoby upevnění a jasnější návody k použití. "Hodila by se i instruktážní videa a také dobře proškolení prodavači ve specializovaných obchodech," říká Siegfried Brockmann z UDV.

Právě snadnost nebo komplikovanost instalace by podle něj měly zohledňovat i nezávislé testy dětských autosedaček. V současné době jsou v nich však zařazeny převážně jen crash testy.

Problémy s komplikovanou instalací jasně ukazuje porovnání sedaček namontovaných pomocí úchytů Isofix a těch instalovaných s využitím pásů vozidla. Zatímco v případě Isofixu, kde se sedačka kotví do dvou speciálních úchytů na sedadle, byla chybovost jen 33 procent, u sedaček instalovaných s využitím pásů 62 procent.

Základní pravidla použití autosedaček najdete na dalších stranách. 

 

Právě se děje

Další zprávy