Caparti v nebezpečí. Polovina z nich jezdí ve špatně upevněných autosedačkách

Martin Přibyl Martin Přibyl
16. 10. 2018 6:03
Německý institut zabývající se bezpečností v dopravě UDV (Unfallforschung der Versicherer) při terénním průzkumu zjistil, že téměř padesát procent dětí je ve svých autosedačkách špatně připoutaných. Často tak, že by pro ně následky nehody mohly být fatální. V Česku přitom bylo vloni těžce zraněno 33 malých spolujezdců a čtyři děti při nehodách zemřely. Kde dělají řidiči chyby a jak správně s dětskou sedačkou zacházet?
Foto: iStock

Po, nebo proti směru jízdy? Jak je nejlepší dítě vozit?

Odborníci uvádějí, že dítě by co nejdéle mělo jezdit proti směru jízdy v tzv. vajíčku, tedy sedačce pro nejmenší. V případě čelního nárazu totiž bude citlivý krk dítěte vystaven nižšímu zatížení. ADAC doporučuje převážet proti směru jízdy i větší děcka až do dvou let věku. Zapotřebí k tomu ale je speciální sedačka tzv. Reboarder, který to umožňuje. Pozor na to, že tyto autosedačky potřebují o něco více místa než klasické. V některých autech to může být problém.

V případě, že budete sedačku nebo vajíčko instalovat proti směru jízdy na přední sedadlo, nezapomeňte na to, že je nutné deaktivovat airbag spolujezdce.

 

Právě se děje

Další zprávy