Caparti v nebezpečí. Polovina z nich jezdí ve špatně upevněných autosedačkách

Martin Přibyl Martin Přibyl
16. 10. 2018 6:03
Německý institut zabývající se bezpečností v dopravě UDV (Unfallforschung der Versicherer) při terénním průzkumu zjistil, že téměř padesát procent dětí je ve svých autosedačkách špatně připoutaných. Často tak, že by pro ně následky nehody mohly být fatální. V Česku přitom bylo vloni těžce zraněno 33 malých spolujezdců a čtyři děti při nehodách zemřely. Kde dělají řidiči chyby a jak správně s dětskou sedačkou zacházet?
Foto: iStock

Čtvrtina dětí v ohrožení

Institut UDV řidiče testoval třeba na parkovištích supermarketů, kde kontroloval, jestli mají dětské autosedačky správně upevněné. Celkem se mu povedlo vyzkoušet 1042 řidičů, na kterých vyzvídal i to, jestli vůbec vědí, jak sedačky dobře namontovat. Podobné průzkumy dělá UDV pravidelně od roku 1997.

Ukázalo se, že 48 procent "dětských zádržných systém" bylo špatně nainstalovaných, což je sice o něco lepší výsledek než v předchozích letech, špatnou zprávou však, je, že se zvýšil počet závažných pochybení. Těch bylo v rámci špatně upevněných sedaček celých 60 %.

Při cíleném dotazování pak polovina respondentů předvedla nedostatečné znalosti týkající se autosedaček. Dvacet procent dotázaných o své chybě vědělo. Sedačku nainstalovali špatně, protože neměli čas nebo kvůli tomu, že to kvůli krátké trase podle nich nemělo smysl.

Délka trasy ostatně výrazně ovlivňuje kvalitu upevnění sedačky: v případě cest s délkou do pěti minut byla špatně namontována v 53 procentech případů, u cest delších než 30 minut jen ve 43 procentech.

 

Právě se děje

Další zprávy