Souboj o nejlepší malé auto koncernu VW. Je levnější Fabia, Polo nebo Seat Ibiza?

Jan Matoušek Jan Matoušek
8. 6. 2021 6:02
Koncern Volkswagen v krátkém sledu omladil všechna tři svá mainstreamová malá auta. Zatímco Škoda Fabia přijela v úplně nové generaci, Volkswagen Polo a Seat Ibiza prošly "pouze" modernizací. Všechna tři auta však nyní stojí na stejné platformě MQB A0 a už znají také české ceny. U škodovky již delší dobu, u dalších dvou modelů je dovozce odhalil až nedávno. Podívejte se na vzájemné porovnání.

Rozbor ceníku nové Škody Fabia i velké srovnání s konkurencí, vyjma VW Polo a Seatu Ibiza, najdete pod tímto odkazem.

Volkswagen Polo - od 346 900 Kč

Omlazený Volkswagen Polo možná na první pohled ani nepoznáte. Přesto se změny odehrály. Mimo klasickou úpravu nárazníků si německý malý model dopřál i nová světla vpředu a vzadu. V obou případech svítí standardně diodami, vpředu se za příplatek nebo ve vyšší výbavě dodávají dokonce reflektory Matrix LED, které mají stálé dálkové svícení a vykrývání protijedoucích vozidel. V této variantě jsou navíc světla propojená světelnou lištou. Z trojice mainstreamových malých aut koncernu VW Matrix světlomety nabízí jen Polo.

Změnil se i interiér, mimo jiné s novým dotykovým panelem ovládání klimatizace, který se postupně objevuje ve všech modelech VW. Klasickým tlačítkům již zkrátka odzvonilo. Všechna Pola mají v základu též digitální budíky. Mezi asistenty nechybí mimo jiné možnost částečně autonomní jízdy po dálnici za předpokladu, že řidič má stále ruce na volantu. Pak auto umí samo držet jízdní pruh i měnit rychlost podle provozu.

Pod kapotou revoluci nečekejte, kdo navíc zná nabídku nejnovější Fabie, překvapen bude jen těžko. Polo má v základu 59kW atmosférický litrový tříválec s manuální pětistupňovou převodovkou. Stejné řazení, volitelně nahraditelné sedmistupňovým dvouspojkovým automatem DSG, nabízí i 70kW litrové TSI. Přeplňovaná jednotka s 81 kW má pak standardně automat. Polo se nabízí i ve verzi 1.0 TGI o výkonu 66 kW s pohonem na stlačený zemní plyn CNG, v takovém případě má šestistupňovou manuální převodovku.

 

Právě se děje

Další zprávy