Dopravní policie využívá drony, ve středních Čechách začíná chytat piráty silnic

ČTK ČTK
1. 3. 2019 14:37
Policisté ve středních Čechách začali využívat drony při kontrolách silničního provozu. Bezpilotní letouny zaznamenaly například porušení zákazu předjíždění či přikázaného směru jízdy nebo odhalily řidiče bez zapnutých bezpečnostních pásů, informovala mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

"Tento týden, kdy byly příznivé klimatické podmínky, se bezpilotní letouny zaměřily na první kontroly silničního provozu," uvedla mluvčí. V úterý odhalili piloti dronů na silnici I/4 u Chraštic tři řidiče, kteří předjížděli na plné čáře. Dva dny poté drony sledovaly na Benešovsku dopravní situaci na komunikaci I/3.

"Jeden motorista porušil dopravní značení o přikázaném směru jízdy, navíc u něj následně pozemní hlídka naměřila 0,28 promile alkoholu v dechu. U dalších tří šoférů byla zdokumentována jízda bez užití bezpečnostních pásů," dodala mluvčí.

Policejní drony dosud pomáhaly hlavně příbramským policistům zasahujícím v Brdech. Pátraly po pohřešovaných nebo odhalovaly provinilce, kteří v chráněné krajinné oblasti rozdělávali oheň. V lednu a únoru využili příbramští policisté drony také při třech kontrolám rekreačních oblastí, naposledy 21. února na Orlíku.

Pro provoz dvou bezpilotních letounů má středočeská policie povolení od Úřadu pro civilní letectví. Výbavu a výcvik policii zaplatil kraj. Zařízení je skládací, vejde se do kufru auta. Je vybaveno termovizí a optickou kamerou s HD rozlišením. Pokud přístroji dochází energie ve zdroji, umí se sám vrátit.

 

Právě se děje

Další zprávy