Policie v New Yorku bude zločince chytat ekologicky

Radek Pecák Radek Pecák
17. 7. 2011 21:20
Ulice největšího amerického města bude zatím brázdit pět desítek Chevroletů Volt
Foto: Chevrolet

Vozový park v New Yorku se mění. Nejprve přišla letos zpráva o postupném nahrazování tradičních korábů taxislužby žlutými dodávkami Nissan a nyní bude mít jiný vozový park i newyorská policie. Ta si počíná ještě ekologičtěji a začne zločince chytat pomocí elektromobilů.

Zatím město New York nakoupilo pro policisty 50 Chevroletů Volt. "Nákup je součástí snahy o snížení znečištění ovzduší, tvorby uhlíkatých emisí a spotřeby paliva," oznámil starosta New Yorku Michael R. Bloomberg.

Volt se stane prvním elektrickým automobilem používaným v New York City Police Department. Ten již používá také elektrické skútry a golfová vozidla. Dohromady mají policisté v New Yorku již 430 elektrických vozidel.

Tyto vozy určitě brzy uvidíme i v akčních filmech USA
Tyto vozy určitě brzy uvidíme i v akčních filmech USA | Foto: Chevrolet

V New Yorku má policie nejekologičtější vozový park

"Jde o nejnovější a dosud největší přírůstek elektrických vozidel do městské flotily, která je současně celonárodně největší městskou flotilou čistých vozidel," řekl starosta Bloomberg v prohlášení pro tisk. "Budeme v tomto trendu pokračovat," sdělil Bloomberg.

Podle něho chce být policie obyvatelům města vzorem. "Když jim nabídneme příklad, lidé se mnohem pravděpodobněji rozhodnou pro elektrická vozidla. Naším úkolem je zajistit pro veřejnost fakta, ujistit obyvatele, že se mohou sami rozhodnout a že pokud chtějí jezdit na elektrických vozidlech, poskytneme jim potřebnou infrastrukturu. To vše je součástí agendy našeho programu PlaNYC vytvoření lepšího, zelenějšího New York City," vysvětlil starosta.

Dojezd prodlouží benzinový motor

Chevrolet Volt je elektromobil, který dokáže ujet pouze na baterie 60 kilometrů. V lithium-ionových bateriích je 16 kWh elektrické energie. Když ta dojde, začne pracovat benzínový motor/generátor. Díky takto vyprodukované energii se prodlouží dojezd o dalších 550 km, na což vystačí benzín v jedné nádrži. Honička se zločincem tedy bez tankování či nabíjení může být dlouhá i více než 600 kilometrů.

Chevrolet Volt je v současné době mediálně nejznámějším modelem automobilky Chevrolet. Ta letos slaví 100 let od svého vzniku a k tomu výročí uvádí řadu nových modelů. Například novou generaci modelu Aveo, dále velkoprostorové Orlando, nové SUV Captiva, Corvette Grand Sport Coupé, pětidveřový Cruze, kupé a kabriolet Camaro.

Značku založil v USA švýcarský imigrant Louis Chevrolet v roce 1911. Nyní je Chevrolet největší značkou koncernu GM.

 

Právě se děje

Další zprávy