Policie si převzala první z pěti set nových Kodiaqů. Obměňuje i své dálniční Superby

ČTK ČTK
22. 7. 2021 17:02
Česká policie si od automobilky Škoda Auto převezme 500 vozů SUV Škoda Kodiaq a 38 vozidel Škoda Superb v provedení kombi. První část automobilů si zástupci policie převzali v Mladé Boleslavi dnes. Nové vozy obmění starý vozový park. Superby budou sloužit na dálničních odděleních.
Nová policejní Škoda Kodiaq
Nová policejní Škoda Kodiaq | Foto: Škoda Auto

"Automobily v policejních službách musejí snášet mimořádnou zátěž zejména s ohledem na extrémně náročně provozní podmínky a vysoké nájezdy kilometrů, přitom je bezpodmínečně nutné, aby za všech okolností spolehlivě fungovaly," řekl vedoucí českého zastoupení Škody Auto Jiří Maláček.

Všechny nové vozy jsou polepené v barvách policie. Nemají žádné úpravy nad rámec sériově vyráběných vozidel a budou osazeny majáky na střechu nebo přípravou pro radiostanici, vozí také speciální policejní vybavení, například zbraně, zastavovací pásy nebo defibrilátor. Všechny vozy Kodiaq jsou poháněny zážehovým motorem 2,0 TSI o výkonu 140 kW v kombinaci se sedmistupňovou převodovkou DSG a vycházejí z výbavového stupně Ambition. Auta mají pohon všech kol, který se uplatní zejména při zásazích v zimě nebo v obtížně dosažitelných místech mimo zpevněné komunikace.

Superby pohání také dvoulitrový benzinový agregát, ale o výkonu 206 kW ve standardní kombinaci s převodovkou DSG a pohonem všech kol. Všechny vozy budou vybaveny adaptivním podvozkem. Tato vozidla dosahují maximální rychlosti 250 km/h a z nuly na 100 km/h zrychlí během 5,8 vteřiny.

Na rozdíl od předchozích policejních vozů Superb, které měly civilní design, jsou nové superby polepené v designu policie. Kromě běžné policejní techniky, jako jsou majáky či radiostanice, budou osazeny vysokovýkonným kamerovým systémem na čtení registračních značek vpředu i vzadu jedoucích vozidel. Umožní to okamžitou kontrolu uhrazení dálničního poplatků.

"Věřím, že nejen policisté, ale i veřejnost ocení další modernizaci našeho vozového parku, která není v letošním roce poslední. Jako velmi důležitý přínos vnímám také to, že policisté s každým novým služebním dopravním prostředkem jezdí ve stále bezpečnějších a účelnějších vozech," uvedl policejní prezident Jan Švejdar.

Mladoboleslavská automobilka je dlouholetým dodavatelem vozů pro tuzemské bezpečnostní síly. Od roku 1993 bylo českým policistům a ministerstvu vnitra předáno více než 20 000 automobilů značky Škoda nejrůznějších modelů a specifikací, ať již speciálně upravených podle požadavků policejních sborů nebo v sériovém provedení.

Policisté z druhé strany zeměkoule se pochlubili novými Superby. | Video: Facebook/New Zealand Police
 

Právě se děje

Další zprávy