Policie si pořídila deset Audi S6, nikdy dříve neměla rychlejší vozy. Zaplatila za ně 22 milionů

Eva Srpová Eva Srpová
21. 12. 2016 17:05
Policie získala deset nových Audi S6 s osmiválcovým motorem o výkonu 331 kW. Nebudou však hlídkovat na českých dálnicích, jejich náplní bude doprovázet zahraniční delegace, které do Česka v příštím roce zamíří. Vozy stály téměř 22 milionů korun. Začátkem prosince si policejní útvar převzal část z objednávky 135 motocyklů BMW, která vyšla na více než 60 milionů. Motocykly policie získala díky Fondu zábrany škod české kanceláře pojistitelů.
Nové policejní speciály budou doprovázet zahraniční delegace. Audi S6 pohání osmiválcový motor o výkonu 331 kW.
Nové policejní speciály budou doprovázet zahraniční delegace. Audi S6 pohání osmiválcový motor o výkonu 331 kW. | Foto: Policie ČR

Ochranná služba Policie České republiky převzala deset Audi S6 v policejních barvách. „Deset operačních policejních speciálů určených pro Ochrannou službu Policie České republiky jsme pořídili za 21 770 230 Kč,“ uvedl na předání plk. Petr Petřík.

Základní pořizovací cena Audi S6 je stanovena na 2 027 900 Kč, policejní speciály jsou ale vybaveny kamerami a dalšími blíže nespecifikovanými prvky, které jim mají podle vyjádření policie uplatnit právo v jízdě.

Navzdory impozantním výkonům, které vozům propůjčují osmiválcové motory s výkonem 331 kW (450 koní), ale nebudou stíhat řidiče překračující rychlost. Tato vozidla budou využívána především jako doprovodná vozidla pro zahraniční delegace při jejich pobytu na celém území České republiky podle mezinárodních dohod,“ vysvětlil brig. gen. Jiří Komorous.

V roce 2016 Ochranná služba Policie České republiky zajistila 240 bezpečnostních akcí, z toho 81 bylo zahraničních delegací. Nová vozidla mají nahradit starší doprovodná Audi A6 3.2 quattro, která jsou ještě v původním barevném provedení policie. Ta bychom údajně měli vídat v provozu, protože podle vyjádření policie budou Audi A6 využívána v silničním dohledu dopravní policií“.

Policie získala od Fondu zábrany škod ČKP motocykly a více než 60 milionů korun.
Policie získala od Fondu zábrany škod ČKP motocykly a více než 60 milionů korun. | Foto: Policie

Jde o druhou předávku nových dopravních prostředků policii v tomto měsíci, začátkem prosince totiž PČR dostala 76 motocyklů značky BMW (modely F 800GT a R 1200RT), což je první část z objednávky čítající celkem 135 motocyklů.

Ty policie dostala díky Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů, vyšly celkem na 60 477 681 korun. Druhou část obdrží policisté do poloviny dubna 2017. Celkem pak bude mít policejní motocyklový tým k dispozici 240 motocyklů.

 

Právě se děje

Další zprávy