Policie má 500 nových Octavií, poprvé na leasing. Po dvou letech je vymění za nové

ČTK ČTK
15. 1. 2020 12:56
Policie dostala nové civilní vozy, vůbec poprvé je pořídila na operativní leasing. Chce touto cestou snížit náklady na provoz.
Policie si ve středu 15. ledna převzala nové Octavie, jsou neoznačené a bude jich celkem 500.
Policie si ve středu 15. ledna převzala nové Octavie, jsou neoznačené a bude jich celkem 500. | Foto: ČTK

Policie si převzala nová civilní auta, poprvé je pořídila na operativní leasing. Za čtyři roky zaplatí 191 milionů korun, dostane 500 modelů Škoda Octavia, které jim firma po dvou letech vymění za nové.

Měsíčně vyjde jeden vůz na necelých 8000 korun, v ceně jsou kromě vozu také servisní úkony, pneuservis nebo pojištění. Policie si od operativního leasingu slibuje snížení nákladů na provoz aut, řekl novinářům ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Nová civilní auta nahradí staré vozy, jejichž opravy jsou nerentabilní. Policie se inspirovala u svých rakouských kolegů, kteří mají podle Hamáčka s vozy na operativní leasing dobré zkušenosti.

"Je to poprvé, kdy policie využívá operativní leasing. Forma operativního leasingu znamená, že péči o vozidlo přebírá dodavatel a policie se stará, když to zjednoduším, pouze o pohonné hmoty," řekl Hamáček. V ceně operativního leasingu je například náhradní vozidlo v případě, že některé z dodaných aut bude v servisu. "Takže by všech 500 automobilů mělo jezdit a nemělo by se stávat, že část flotily bude odstavena z důvodu servisních prací," uvedl ministr.

Pokud se operativní leasing osvědčí, objedná policie tímto způsobem další vozidla. Podle policejního prezidenta Jana Švejdara se bude moci přínos operativního leasingu zhodnotit zhruba za půl roku. "Tím, že vyřadíme stará vozidla, která nás stojí velké částky na opravách, tak během půl roku budeme schopni říct, jestli se nám to vyplatí, nebo ne," řekl Švejdar.

Smlouvu o operativním leasingu má policie na čtyři roky, po dvou letech se celá flotila obmění, policie tak znovu dostane 500 nových aut. Roční limit najetých kilometrů je podle Švejdara stanovený na 20 000 kilometrů na každé auto. Nové vozy dostane služba kriminální policie a vyšetřování.

Policie nyní přebírá také další nové vozy, které jsou označené. Za 865 Octavií Combi zaplatí 603 milionů korun. Cena jednoho vozu činí podle vybavení 541 000 až 610 000 Kč bez DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy