Policie posiluje: Rychlé Passaty možná doplní Opely

Radek Pecák Radek Pecák
15. 11. 2011 11:20
Známe typy, ze kterých si vedení dopravní policie v současnosti vybírá
Dosud má policie jen typ VW Passat R36.
Dosud má policie jen typ VW Passat R36. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ne patnáct, ale hned pětatřicet rychlých vozů budou mít od příštího roku k dispozici tuzemští dopravní policisté na stíhání příliš rychlých řidičů.

"Výběrové řízení na dodávku 20 vozů, které doplní v současnosti provozované Volkswageny Passat R36, chceme uzavřít do konce listopadu a podepsání smlouvy a dodávky vozů předpokládáme na začátku příštího roku," informovala mluvčí dopravní služby policejního prezidia Veronika Hodačová.

Vedení policie se bude rozhodovat ze čtyř nabídek. Přestože policie odmítá zveřejnit, které vozy se uchází o příležitost sloužit v dopravní policii, podle informací deníku Aktuálně.cz půjde o novou generaci VW Passat, dále o Opel Insignia OPC a také Volvo S 60/V60. Čtvrtou nabídkou jsou opět Volkswageny Passat, s nimiž jde do soutěže také jeden z tuzemských dealerů značky.

Kombíky chce policie kvůli variabilitě

"My jsme se nikdy netajili tím, že o tuto zakázku máme zájem a že bychom rádi dodali policii po Passatech R36 i další vozy," informoval mluvčí tuzemského zastoupení koncernu Volkswagen Jan Klíma. "Vedou nás k tomu i kladné ohlasy ze strany policie," dodal Klíma.

Představitelé dalších zúčastněných značek se k probíhajícímu výběrovému řízení nechtěli vyjadřovat.

Za dodávku 20 vozů hodlá policie zaplatit 30 milionů korun včetně DPH. Tentokrát chce koupit deset sedanů či liftbacků a deset vozů s karosérií kombi. "Chceme mít vozový park více variabilní," vysvětlila požadavek na kombíky mluvčí Hodačová. Lze to vysvětlit i tak, že policie nechce, aby její vozy byly všechny stejné.

Škoda dodává hlavně fabie a octavie

Stejně jako dosud sloužící passaty musí umět nové vozy jet alespoň 250 km/hod, musí mít zrychlení z nuly na stokilometrovou rychlost pod 7 sekund, jejich motory musí spalovat benzín a musí mít automatickou převodovku disponující minimálně šesti převodovými stupni. Navíc musí mít pohon všech 4 kol. Vítěz výběrového řízení je dodá policii již vybavené měřicí a záznamovou technikou.

Požadované parametry by splňovala i tuzemská Škoda Superb, ale automobilka se podle mluvčího Rudolfa Dreithalera rozhodla do soutěže nejít. "Policii ČR ovšem i letos dodáváme naše vozy. Právě do konce tohoto roku dostane policie poslední desítky kusů octavií a fabií z výběrového řízení na dodávky 3500 vozů, které jsme před třemi roky vyhráli," dodal Dreithaler. "Navíc jsme se účastnili i několika menších výběrových řízení, například jsme policii dodali i několik kusů vozu Yeti," sdělil mluvčí.

Nové vozy na počátku příštího roku půjdou na ta dálniční oddělení, kde takto rychlý vůz v současnosti chybí, některá dostanou i druhé rychlé auto. Další pak budou sloužit na krajských ředitelstvích a některá dostanou i dopravní inspektoráty u rychlostních silnic. Tam dosud rychlé policejní passaty zavítaly jen zřídkakdy.

 

Právě se děje

Další zprávy