Policie dnes chystá celorepublikové měření rychlosti. Víme, kde dát nohu z plynu

Ilustrační snímek
Zlínský kraj
Kraj Vysočina
Ústecký kraj
Středočeský kraj, část 1
Foto: KŘP Pardubického kraje
Martin Přibyl Martin Přibyl
Aktualizováno 24. 3. 2022 6:27
Ve čtvrtek 24. března 2022 se koná další ročník akce Speed marathon. Policie při něm bude měřit rychlost na místech, která vybrali sami obyvatelé Česka. Vloni při něm bylo nachytáno 2322 řidičů, kteří na určených místech nezvolnili.

Na policejní akci se přitom dá dopředu připravit. Policie místa, na nichž bude rychlost měřit, dopředu zveřejnila prostřednictvím dopravně-bezpečnostního portálu bezpecnecesty.cz. Jeho uživatelé ostatně místa k měření na mapě Česka i zadávají a následně pro ně hlasují.

Přehled míst, která pak i s ohledem na hustotu provozu a další parametry policie k měření vybrala, najdete v galerii. Nejvíce radarů bude na řidiče číhat ve Středočeském kraji, který má ostatně i nejhustší silniční síť.

Vloni akce proběhla 21. dubna, 669 policistů při ní zkontrolovalo 6000 vozidel. Zaznamenali 2747 přestupků, z čehož bylo 2322 porušení rychlosti. Našli se ale i šoféři, kteří řídili pod vlivem nebo bez zapnutých bezpečnostních pásů.

Nepřiměřená rychlost sice není nejčastější příčinou nehody, ale výrazným způsobem přispívá k tragickým statistikám. Vloni zahynulo v Česku u takových nehod 174 lidí, což jsou dvě pětiny usmrcených při nehodách způsobených řidiči motorových vozidel.

V Německu se však v minulosti rovněž objevily studie, které přínos akcí, jako je Speed marathon, zpochybňují. Pozitivní účinek přítomnosti policistů a měření je podle nich velice krátkodobý a dlouhodobě nedokáže změnit chování řidičů.

Podle odborníka na bezpečnost dopravy Romana Budského nemá být řešením jen měření, vytipovaná místa mají být patřičně upravena tak, aby na nich řidiči rychlost dodržovali.

 

Právě se děje

Další zprávy