Pomáháme a nakupujeme. Policie chce koupit 620 nových SUV, máme jedenáct kandidátů

Martin Přibyl Martin Přibyl
16. 1. 2019 6:02
Policie zoufale potřebuje obnovit svůj vozový park. Jeho zastarávání v minulosti způsobily i stížnosti automobilky Hyundai na to, že bylo výběrové řízení vypsáno na míru domácí Škodovce. V nové soutěži, v níž jde o dodávku 620 nových vozů za 330 milionů korun, jsou podmínky volnější, vybrali jsme jedenáct aut do 800 tisíc korun, která splňují požadavky Policie ČR. Škoda i Hyundai patří nadále k favoritům, se svými auty by ale klidně mohli uspět i další: Kia, Seat nebo třeba Mitsubishi. Podívejte se do přehledu.

V přehledu naleznete vozidla vybraná podle základních parametrů, uváděné ceny nemusí zohledňovat veškerou výbavu vyžadovanou policií. Nehodnotili jsme také to, jestli navržené vozy splňují nároky na vnitřní prostor. Nejedná se tedy o vozy, které se tendru účastní, ale ty, které by se ho zúčastnit mohly. Dá se předpokládat, že řada menších automobilek nebude schopna velkým hráčům (Škoda, Hyundai) konkurovat nabízenými slevami.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Policie chce SUV, automobilky se mohou přihlásit do 12. února

Již ze zadání veřejné soutěže je téměř jasné, že policisté nasednou do 620 nových SUV. "V současné době v této kategorii používáme vozy Škoda Yeti, Hyundai ix35 a Tucson," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz policejní mluvčí Jozef Bocán. Mezi požadavky patří pohon všech kol, výkon motoru od 110 kilowattů a také světlá výška 170 mm, která z výběru vyřazuje téměř všechny kombíky s pohonem 4×4, až na ty oplastované. Oproti minulosti policisté již nepožadují benzinový motor, zavděk vezmou i nafťákem. Základní požadavky jsme shrnuli do následující tabulky:

Motor benzinový nebo naftový
Výkon od 110 kW
Spotřeba až 12,0 l benzinu nebo 11,0 l nafty
Převodovka 6st. manuální nebo automatická
Pohon manuálně nebo automaticky přiřaditelný pohon 4×4
Světlá výška min. 170 mm
Základní objem kufru min. 420 l
Užitečná hmotnost min. 500 kg

Vedle toho jsou specifikovány nejrůznější vnitřní rozměry interiéru, objem zavazadlového prostoru nebo kapacita nádrže a v dokumentaci nechybí ani požadavky na výbavu (již v ní není sporné vyhřívané čelní sklo, obsahuje standardní položky jako bezklíčové startování, klimatizaci nebo parkovací senzory) a vyžadovány jsou rovněž policejní nezbytnosti (majáky atd.). 

S ohledem na základní nabízené ceny mají v tendru nejvýhodnější pozici Škoda, Hyundai a Kia, které se se svými vozy (bez zohlednění požadované výbavy) vejdou do 700 000 Kč. S ohledem na cenu, kterou si ministerstvo vnitra v soutěži žádá, je ale jasné, že automobilky budou muset zlevňovat. Podle předpokládané hodnoty rámcové smlouvy na dodávku aut by policii měl jeden vůz vyjít na nějakých 530 000 Kč. 

Při výběru pak bude ze 75 procent rozhodující pořizovací cena, z 25 procent pak náklady na údržbu.

 

Právě se děje

Další zprávy