Policejní retro cesta do minulosti: Trabant i žigulík v moderních policejních barvách

Trabant v barvách české policie? Jen práce šikovných grafiků.
Jedním z nejstarších socialistických aut v nových policejních barvách je Škoda 1000 MB. Její výroba začala už v roce 1964 a v době vzniku ji tehdejší policie skutečně používala.
Se Škodou řady 742, kterou si řada lidí ztotožní především s modelem 120, se opět vracíme mezi auta, která policie skutečně používala. Typicky ovšem ve žluto-bílém lakování Veřejné bezpečnosti.
Další standardní součástí vozového parku policie za socialismu byl žigulík, tedy Lada s klasickou koncepcí s pohonem zadních kol. Do současné podoby byla upravena modelová řada 2107, tedy jedna z posledních evolucí vozu. Vzhledem k tomu, že v Rusku auto vznikalo do roku 2012, čistě teoreticky by tato policejní Lada nemusela být jen fikcí. Stříbrný lak s reflexními pruhy používá Policie ČR od roku 2008.
Také GAZ 24 Volha měla policie za socialismu k dispozici. Nešlo o tak rozšířené policejní auto jako třeba v Sovětském svazu, přesto na vůz v bílo-žluté kombinaci s nápisem VB jako Veřejná bezpečnost bylo možné narazit.
Foto: Policie ČR
Dan Poláček Jan Matoušek Dan Poláček, Jan Matoušek
29. 4. 2021 6:01
Od modré s bílou přes kombinaci žluté a bílé a bílé se zeleným pruhem se dnes policejní auta dostala ke stříbrnému laku s reflexními pruhy. Nejčastěji v této kombinaci vídáme především škodovky. Jak by ale vypadala auta z dob socialismu v moderním retro kabátě? Šikovní grafici od Policie ČR se to pokusili ukázat a na jejich snažení se podívejte do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy