Policejní experti z Německa žádají jednotné pokuty v EU

Michal Karat
24. 2. 2012 12:37
Německý dopravní systém patří k těm nejvyspělejším v Evropě. Čím dál častěji se ozývají hlasy, které žádají, aby se vzorem pro zbytek EU stala nejen organizace dopravy, ale také předpisy a systém postihů za přestupky
Foto: Policie ČR

Policejní experti v Německu žádají, aby Evropská unie začala prosazovat jednotný systém postihů za dopravní přestupky. Každý řidič by měl mít jasno, kolik jej bude který přestupek stát, bez ohledu na to, kde v Evropě se právě nachází. Podle německého Bildu by tak mohl skončit pokutový zmatek, který dnes v EU panuje. Většina států sedmadvacítky zatím ani nepřistoupila ani k předávání a důslednému vymáhání postihů od řidičů z jiných zemí.

Rainer Wendt, šéf odborové organizace německých policistů, v německém Bildu kritizoval aktuální stav slovy: „V EU je centrálně regulováno téměř vše, mimo bezpečnosti na silnicích."

Ročně v celé EU zemře při dopravních nehodách asi 30 tisíc lidí.

Tři nejčastější přestupky v Německu dobře známe i u nás: špatné parkování, překročení povolené rychlosti, nedání přednosti v jízdě. Už na čtvrtém místě je ale nedodržení bezpečné vzdálenosti, které se u našich sousedů hojně pokutuje (sazby od 75 do 400 eur, zákaz řízení až na tři měsíce), zatímco například u nás na tento přestupek dojde zpravidla jen při řešení nevinných městských ťukanců. Přitom mnohem nebezpečnější je například na dálnicích.

 

Právě se děje

Další zprávy