Pokuta za každou jízdu na červenou přes koleje. První přejezd je posílá automaticky

ČTK ČTK
1. 2. 2023 8:45
Na Frýdecko-Místecku budou pokutovat neukázněné řidiče, kteří přejedou koleje, ačkoli na výstražném zařízení blikají červená světla. Jde o první železniční přejezd v Česku, který má funkční kamerové zařízení, jenž automaticky zaznamená přestupky, za něž hrozí vysoké pokuty a ztráta bodů. Tato zařízení by se měla postupně instalovat i na další přejezdy v Česku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Policie ČR

Na železničním přejezdu ve Vendryni u Třince na Frýdecko-Místecku začíná prvního února jako na prvním místě v Česku plnohodnotný provoz automatizovaného systému na zaznamenávání a vyhodnocování přestupků. Inteligentní kamery zachytí všechny prohřešky řidičů aut a rovnou údaje předají příslušným orgánům, sdělil v tiskové zprávě mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Technické řešení připravila v pilotním projektu Správa železnic (SŽ) ve spolupráci s policií a třineckým magistrátem. Loni úspěšně obstálo ve zkušebním provozu a jeho ostré nasazení v lednu schválila policie i ministerstvo dopravy.

"Kamery u přejezdu registrují spuštění světelné výstrahy a po uplynutí přiměřené doby na bezpečnou reakci řidiče potom průjezd každého silničního vozidla. Dokumentaci o přestupku pak přes Centrální místo služeb předají na servery policie," uvedl mluvčí.

Software údaje automaticky roztřídí. Informace o přestupcích řidičů aut do 3,5 tuny postoupí příslušné obci s rozšířenou působností. "Pro řidiče takový přestupek na železničním přejezdu znamená záznam sedmi bodů do jeho bodového hodnocení, vedle toho mu hrozí také pokuta až 5000 korun a zákaz řízení motorových vozidel až na šest měsíců," uvedl ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý.

Peníze za vybrané pokuty zůstanou obcím, které budou příslušnou agendu vyřizovat. "Porušení zákona v případě vozidla nad 3,5 tuny připadne automaticky k řešení dopravnímu inspektorátu Policie ČR," uvedl Gavenda. Kamery podle něj průkazně dokumentují prohřešky řidičů i při mlze, sněžení a jinak zhoršených podmínkách a rozeznají také zahraniční vozidla.

Místo s častými přestupky

Přes Vendryni vede železniční koridor z Ostravy a Bohumína na Slovensko. Přejezd zabezpečují výstražná světla a závory. SŽ jej zařadila mezi vytipovaná místa, kde mají na chování automobilistů dohlížet inteligentní kamery, protože tam řidiči výstražnou signalizaci často nerespektují.

"Software na vyhodnocování a předávání záznamů je přizpůsobený informačnímu systému pro veřejnou správu, který používá i náš magistrát. Byli jsme osloveni Policií ČR a vyšli jsme vstříc ověření spolehlivosti fungování tohoto systému, který přispěje k vyšší bezpečnosti provozu, ochraně zdraví a životů občanů," uvedla třinecká primátorka Věra Palkovská.

Automatický kamerový systém začne postupně fungovat i na dalších přejezdech. "Vytvořili jsme a na Třinecku otestovali unikátní řešení, které odpovídá současným nárokům policie a umožňuje spolehlivé zaznamenávání a následné vyhodnocování informací o přestupcích či trestných činech zcela bez obsluhy," uvedl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda.

 

Právě se děje

Další zprávy