Pokles čínského automobilového trhu zpomalil. V druhé polovině roku by mohl opět růst

ČTK ČTK
12. 4. 2019 12:45
Prodej automobilů v Číně se v březnu již devátý měsíc za sebou snížil, tempo jeho poklesu však bylo nejmírnější za sedm měsíců. Čínský svaz výrobců automobilů (CAAM) dnes podle agentury Reuters uvedl, že březnový odbyt na největším automobilovém trhu světa meziročně klesl o 5,2 procenta na 2,52 milionu vozů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

"Jsme optimističtí a doufáme, že kolem července a srpna nastane obrat," uvedl asistent generálního tajemníka CAAM Sü Chaj-tung. Dodal, že poptávku po automobilech by mělo podporovat nedávné snížení daně z přidané hodnoty (DPH).

Sazba DPH pro zpracovatelský sektor v Číně klesla na 13 procent z předchozích 16 procent. To přimělo některé automobilky, například BMW a Mercedes-Benz, ke snížení cen, píše agentura Reuters.

"Očekáváme, že čínský automobilový trh zaznamená ve třetím čtvrtletí růst a že ve čtvrtém čtvrtletí zažije relativně silné zvýšení," uvedl analytik Alan Kang z výzkumné organizace LMC Automotive.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu vystřídala na postu největšího automobilového trhu světa Spojené státy. Země je důležitým odbytištěm také pro českou automobilku Škoda Auto, ale i řadu dalších evropských výrobců.

 

Právě se děje

Další zprávy