Když si s auty hraje příroda: Smutná pohřebiště superaut i nálezy veteránů ve stodole

Dan Poláček Jan Matoušek Dan Poláček, Jan Matoušek
24. 11. 2022 6:02
Otevřít starou stodolu nebo garáž a najít tam poklad. To je jistě sen nejednoho sběratele prakticky čehokoliv, ale zejména automobilů. Čas od času se někomu povede pod hromadou sena najít vzácné auto a následně ho prodat za miliony. Existují ale i místa, odkud už ani sebevzácnějšímu autu nikdo nepomůže. Podívejte se, jak vypadají ukryté automobilové poklady, ale i jejich hřbitovy.

Vzácné prototypy francouzské kachny

Citroën 2CV zná dnes prakticky každý, vyráběl se přes 40 let a vznikl v milionech kusů. I takhle masové auto má ale své vzácné verze. Nejvzácnější z nich jsou kusy z původní pilotní série, kterou francouzská automobilka vyrobila ještě před druhou světovou válkou. Celkem jich vzniklo 250, jenže naprostá většina z nich skončila se začátkem krvavého konfliktu ve šrotu. Původně se mělo za to, že se dochoval jediný (někdo uvádí dva kusy), který také prošel renovací a dnes vypadá skoro jako nový.

V roce 1994 se však v jedné francouzské stodole povedlo najít tři další "kachny", jak se hatchbacku přezdívá, z původní pilotní předválečné série. K vidění jsou dnes v muzeu, či spíše depozitáři značky nedaleko Paříže. Místo renovace jsou přitom dodnes vystavovány v původním stavu.

 

Právě se děje

Další zprávy