Pojmenovat dítě po autě? V Česku žije Fabia, Octavia i několik Mercedes

Pojmenovali byste dítě po oblíbené automobilové značce nebo modelu? V Česku žije Fabia, Octavia i Mercedesy.
Octavia je v automobilech tuzemská jednička, pražská nositelka tohoto křestního jména je ale jen jedna jediná.
Krásné jméno Felicia patří nejen skvostnému kabrioletu z přelomu 50. a 60. let…
… a modelu z devadesátek, ale stejné křestní jméno používá i pětice obyvatelek naší republiky.
Britská dívenka Kia přišla ke svému jménu díky tomu, že se narodila v MPV Carens své babičky. A její rodiče díky tomu přišli k novému Carensu od britského zastoupení této značky. Jedna Kia ale žije i mezi námi.
Foto: Škoda Auto
Vladimír Löbl
13. 2. 2021 6:22
Bude to Anička po mamince, Tomášek po tatínkovi, nebo František po dědovi? Ne, to není příliš trendy! A což takhle sáhnout po inspiraci do světa čtyř kol? Co třeba Fabia či Octavia? Zdá se vám to šílené? Pravda, ne ve všech případech "automobilových" jmen musí jít nutně o přímou spojitost s auty. Nicméně žije tu mezi námi Fabia, Octavia, Mercedesy, ale i nositelé příjmení Ferrari, Audi, Bentley.

Ve Spojených státech, ale například i ve Velké Británii je celá řada případů, kdy rodiče své ratolesti pojmenují po své oblíbené automobilové značce: Tesla, Audi, Bentley, Lincoln, Jaguar, McLaren, či dokonce Rolls.

K extrémům patří rodina Pennerových, která obhospodařuje svoji rodinnou farmu v Mountain Lake v Minnesotě pomocí několika Fordů. A tak pojmenovali všechny své děti podle klasických automobilů této značky: dcery se jmenují Fairlane, Shelby a Galaxie, syn je Maverick.

Leckdy výběru jména pomůže náhoda, jako se to stalo v roce 2009 ve Velké Británii. Tam jedna dívenka dostala křestní jméno Kia podle místa narození, jímž bylo MPV Kia Carens matky rodičky. Byla z toho hned velká sláva a za tento spontánní nápad věnovalo britské zastoupení Kii mladému páru nový Carens. Jednu Kiu ale máme i u nás.

Také vás napadá, že všichni ti, kdo nosí "automobilové" křestní jméno nebo příjmení, by si zasloužili nějakou slevu? Rozhodně bychom se přimlouvali… Třeba nositelka jména Octavia, která bydlí v Praze, by určitě měla jezdit vždy posledním modelem Octavie. A i ty dvě Fabie, které u nás žijí, by zase mohly dělat reklamu "svému" modelu. S výjimkou Felicie (pět zastoupení) se z dalších škodovek zatím do databáze křestních jmen žádný jiný mladoboleslavský model nedostal. Tak třeba někdo po přečtení tohoto článku dostane odvahu…

Poměrně početné zastoupení (600) ale má v České republice jméno Zoe. Že by vzhledem k věkovému průměru sedm let některé její nositelky byly inspirovány jménem elektromobilu od Renaultu? Těžko říci. K němu se váže jedna historka. Když Renault použil toto frekventované francouzské dívčí křestní jméno v zemi galského kohouta, narazil.

Rodiče dvou dívek na něj totiž podali žalobu. Obávali se, že se jejich dcery stanou terčem posměšků a mohlo by pro ně být nepříjemné slyšet, že se Zoe rozbil, nebo dokonce že se někdo v Zoe zabil. Spor nakonec firma vyhrála a ony dívky, ale i tisíce dalších tak vlastně také (nedobrovolně) nosí "automobilové" jméno.

Narodila se v Carensu, rodiče ji pojmenovali Kia. Automobilka pak rodině nový model věnovala darem.
Narodila se v Carensu, rodiče ji pojmenovali Kia. Automobilka pak rodině nový model věnovala darem. | Foto: Kia

Ale zpět k nám. Křestní jméno Lada má v ČR celkem 5874 žen, ale asi také spíše z jiného důvodu, než že by si jejich rodiče zamilovali tato ruská auta. A ve statistikách najdeme i jednu Astru, čtyři lidi se jménem Rio a 629 Leonů. A nechybí ani 68 Češek s křestním jménem Mercedes.

Právě ono má v historii automobilů čestné místo, když na samém počátku minulého století Emil Jellinek, někdejší zástupce automobilky Daimler v Rakousku-Uhersku, Francii a Americe, použil pro jejich označení jméno své tehdy jedenáctileté dcery Mercédès.

Ale jsou i další případy, kdy se křestní jména lidí používala k pojmenování aut. Také názvu britského sportovního modelu Lotus Elise pomohla náhoda. Krátce před představením vozu se tehdejšímu majiteli Lotusu Romanu Artiolimu narodila vnučka s tímto křestním jménem. Kdyby ale její jméno nebylo na E, kdoví, jak by vše dopadlo. Tradice je tradice a jména všech modelů od typu 11 vždy začínají tímto písmenem.

Christian von Koenigsegg zase pojmenoval svůj nejnovější supersport Jesko po otci, který slavil 80. narozeniny. Do poslední chvíle to ale před ním tajil, a dokonce kvůli tomu nechal připravit tiskovou zprávu s falešným jménem, aby se to dozvěděl skutečně až při oficiálním odhalení. V autoprůmyslu není nic neobvyklého pojmenovat nějaký model, či dokonce celou značku po členovi rodiny (Dino, Edsel) či slavném závodníkovi (Bugatti Veyron, Chiron, McLaren Senna).

Také "automobilových" příjmení najdete v České republice celou řadu a v drtivé převaze se zřejmě jedná o záležitost, která nemá se jménem automobilové značky nic společného. Příjmení Škoda nosí plných 2121 lidí v Česku, přičemž 33 z nich žije v Mladé Boleslavi. Že by někdo z nich pracoval přímo ve Škodě Auto? To bohužel kvůli GDPR nelze zjistit, ale nedivili bychom se tomu. Celkem šestkrát lze narazit i na příjmení Tatra. A trochu překvapivě jsou všichni z Prahy.

Není bez zajímavosti, že v ČR v současné době žije 29 lidí s příjmením Ferrari a dva další ve spojení s druhým příjmením. Pět jich má v občanském průkazu příjmení Audi, osm Bentley, 12 lidí se honosí jménem Porsche a deset dalších Tesla. Poměrně hojné zastoupení má Ford (22). Leonů mezi námi žije osm a Leónů dalších pět. Potkat lze ale i pana Hondu, Renaulta a Favorita. Statistiky dále uvádějí tři Smarty a stejný počet lidí s příjmením McLaren/McLarenová.

Lotus Elise dostal jméno po vnučce tehdejšího majitele Lotusu, Romana Artiolimu.
Lotus Elise dostal jméno po vnučce tehdejšího majitele Lotusu, Romana Artiolimu. | Foto: Instagram Elisa Artioli

Nechybí ani po dvou případech výskytu příjmení Pagani a Swift. Scala a Kuga má jen jedno zastoupení, ale příjmení Macan nosí rovných 90 Čechů. Jezdí někdo z nich v tomto SUV od Porsche? Pochlubte se!

"Automobilovými" jmény se to tedy i u nás docela hemží. A inspirace k použití nových zajímavých spojení je poměrně bohatá. Chce to jen šťastnou ruku a hodně odvahy.

 

Právě se děje

Další zprávy