Podváděli jsme při testech spotřeby paliva, přiznala automobilka Mitsubishi

ČTK ČTK
20. 4. 2016 11:00
Japonská automobilka Mitsubishi Motor našla důkazy, že její zaměstnanci podváděli u některých modelů při testech, které mají zjistit spotřebu paliva. Manipulace se týká asi 625 tisíc vozů. Jsou mezi nimi hlavně modely, které pro Mitsubishi dodával konkurenční Nissan Motor. Ani jeden z nich se neprodává v Evropě.
Manipulace se týká asi 625 tisíc vozů.
Manipulace se týká asi 625 tisíc vozů. | Foto: Mitsubishi

Japonská automobilka přiznala, že upravovala testy spotřeby svých vozů tak, aby vykazovaly lepší výsledky. "Mitsubishi Motors provedlo testy nesprávně, aby vykázalo nižší spotřebu paliva," píše firma v tiskové zprávě. Navíc přiznává, že použila jinou metodu testu, než jakou vyžadují japonské zákony.

Podle Mitsubishi se podvádění týká čtyř modelů malých aut. Postiženy by měly být vozy eK Wagon a eK Space, kterých firma prodala 157 tisíc, a také sesterských Nissan Dayz a Nissan Dayz Roox. Těch automobilka vyrobila 468 tisíc pro Nissan. Ani jedno z aut se v Evropě neprodává.

"Vozů prodávaných na českém trhu se tento problém v žádném případě netýká," potvrdila Aktuálně.cz mluvčí českého zastoupení značky Pavla Drmotová.

Mitsubishi i Nissan se rozhodly prodej zmíněných modelů zastavit a budou diskutovat o případném odškodnění pro zákazníky. Japonská firma už navíc provádí vlastní vyšetřování a plánuje sestavit speciální komisi.

"Během našeho vyšetřování jsme zjistili, že testovací metoda, která není v souladu s japonskými zákony, byla využita i u dalších modelů pro domácí trh," píše dále firma. Vyšetřování se navíc nyní zaměří na to, jestli se podvody týkají i vozů pro další trhy.

Problémy Mitsubishi s regulátorem přicházejí poté, co několik měsíců otřásal automobilovým průmyslem skandál Volkswagenu, který manipuloval testy emisí naftových motorů. Investoři, kteří mají v paměti tuto aféru, srazili cenu akcií během jednoho dne o 15 procent, což je největší propad za posledních 12 let.

Jaké vozy nabízí automobilka Mitsubishi na českém trhu, najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy