Podpora ekonomiky po italsku: zvažuje se příspěvek na benzinová a naftová auta

ČTK ČTK
5. 6. 2020 14:09
Italská Demokratická strana uvažuje o zavedení příspěvku na nákup aut se spalovacím motorem. Částečně by ho mohly hradit také prodejci automobilů. Hnutí pěti hvězd ale bude zřejmě proti.
Fiat Tipo
Fiat Tipo | Foto: FCA

Itálie uvažuje o zavedení příspěvku až 4000 eur (přes 100 000 Kč) na nákup auta s benzinovým či naftovým motorem nejnovější generace. Vládní Demokratická strana chce příspěvek zahrnout do souboru opatření na podporu ekonomiky, o kterém se nyní jedná v parlamentu. Schválení tohoto balíku se očekává do poloviny července, uvedla agentura Reuters.

Příspěvky by měla financovat zčásti vláda, zčásti prodejci automobilů. Návrh ale pravděpodobně vyvolá nové rozpory ve vládě, protože koaliční Hnutí pěti hvězd (M5S) se staví proti jakékoliv podpoře automobilů se spalovacím motorem. Příspěvky na nákup elektrických a hybridních vozů již Itálie poskytuje.

Prodej automobilů v Itálii se v březnu a v dubnu v důsledku opatření proti šíření koronaviru prakticky zastavil. V květnu, kdy Řím začal opatření progresivně uvolňovat, vykázal prodej aut meziroční pokles o 50 procent, podotýká Reuters.

Německé vládní strany tento týden schválily nový balík stimulačních opatření za 130 miliard eur (3,5 bilionu Kč), který zahrnuje podporu prodeje elektromobilů. Automobilkám se však nepodařilo prosadit státní podporu také na pořízení benzinových a dieselových aut.

 

Právě se děje

Další zprávy