Podle Cebie třetina ojetin na českém trhu pochází z jiné země, než uvádí inzeráty

ČTK ČTK
13. 3. 2017 17:39
Asociace prodejců použitých automobilů sdružující menší autobazary obvinila firmu Cebia, která prověřuje původ ojetin, ze lži. Jádrem sporu je informace Cebie z minulého týdne o tom, že třetina dovezených ojetých aut na českém trhu pochází z jiné země, než se uvádí v inzerátech. Asociace to označila za lež, podle Cebie ale nepochopila metodiku analýzy. Vyplývá to ze sdělení obou firem.
Foto: Radek Pecák

Cebia ve více než 71 000 inzerátech porovnala uvedenou zemi původu vozidla s údajem, který vycházel z výrobního čísla auta VIN. Zjistila, že zhruba třetina ojetin nabízených na českém trhu pochází z jiné země, než je uvedeno v inzerátu. Nadpoloviční většina vozidel má deklarovaný původ v Německu, ale pochází ze zemí jižní Evropy, nebo z jihovýchodní Evropy a států bývalého Sovětského svazu. Prodejci se tak snaží zvýšit šanci na prodej auta.

"Takzvaný průzkum společnosti Cebia, ze kterého mělo vyplynout, že třetina nabízených ojetin pochází z jiné země, než uvádějí prodejci, považujeme za vrchol nekompetentnosti a rozhodně jej odmítáme," uvedl předseda asociace Petr Přikryl. Z VIN kódu vozidel podle něj nelze určit, v jaké zemi bylo vozidlo poprvé registrováno, ale pouze to, kde bylo vyrobeno. Podivil se nad tím, kde Cebia vzala VIN k více než 71 000 vozů.

Podle ředitele Cebie Martina Pajera získala firma VIN kódy přímo z inzerátů. "Cebia má k dispozici vybraná data od výrobců vozidel, v nichž je mimo jiné uvedeno, pro jakou zemi určení bylo vozidlo s daným VIN vyrobeno. Tato data Cebia kupuje každoročně pro provoz svého systému CebiCat GT, který identifikuje vozidla podle VIN a díky tomu je schopen velmi přesně stanovit jejich cenu. Údaj o zemi určení se z více než 98 procent shoduje se zemí, v níž je následně vozidlo registrováno a provozováno," podotkl Pajer.

Z prověřeného vzorku 71 358 dovážených vozidel mělo v inzerátech 39 148 uvedenou zemi původu Německo, 7891 Itálii, 4698 Rakousko a 3998 Francii. Po prověření země původu podle VIN kódu byla nesprávně uvedena země u 21 838 vozidel, tedy u 31 procent, plyne z průzkumu Cebie. Ve skutečnosti bylo z Německa dovezeno 28 672 vozidel, na druhé straně nejvíce vzrostly počty dovážených aut z Řecka, Španělska, Chorvatska, Rumunska, Běloruska a Bulharska.

 

Právě se děje

Další zprávy