Počet elektromobilů bude za deset let pětinásobný

Radek Pecák Radek Pecák
17. 11. 2010 4:49
auto

Počet hybridních aut a lektromobilů stoupne za deset let ze současného necelého milionu na více než pět milionů. Předpověděla to ve své studii výzkumná společnost J.D. Power and Associates. Podíl elektromobilů a hybridních vozů na celém automobilovém trhu by tak měl stoupnout na 7,3 procent ze současných 2,2 procenta.

Přesto ale někteří odborníci předpokládali, že nástup elektromobilů bude razantnější. Těm ale studie oponuje. Podle ní bude obtížné přesvědčit velké množství motoristů, aby přešli od automobilů s klasickým pohonem k hybridním vozům a elektromobilům. Poptávku po těchto vozech by sice mohl podpořit výrazný nárůst cen benzinu, průlom v ekologických technologiích, který by snížil náklady, či koordinovaná vládní podpora prodeje, žádný z těchto scénářů však podle současných informací není pravděpodobný, tvrdí studie.

Lidé mají podle studie obavy například ohledně vzhledu ekologických vozidel, jejich výkonu a dojezdové vzdálenosti, spolehlivosti nových technologií či délky nabíjení baterií. Ještě důležitější jsou ale finanční důsledky koupě vozidla s alternativním pohonem. Ačkoli mnozí spotřebitelé po celém světě tvrdí, že mají o hybridní vozy a elektromobily zájem kvůli předpokládané úspoře pohonných hmot a šetrnosti k životnímu prostředí, jejich nadšení ochabne, jakmile zjistí, o kolik více budou při koupi těchto vozů nuceni zaplatit oproti klasickým modelům.

 

Právě se děje

Další zprávy