Plyn do aut lze plnit už na 85 stanicích, rychle přibývají

ČTK ČTK
9. 4. 2015 11:35
Do poloviny letošního roku by mohlo v Česku fungovat už kolem stovky plnicích veřejných CNG stanic.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Praha - V Česku by mohlo do poloviny letošního roku fungovat 100 plnicích stanic pro vozidla na stlačený zemní plyn (CNG). Vyplývá to z aktuální předpovědi Českého plynárenského svazu. Podle svazu je v Česku nyní 85 CNG stanic, o deset více než na začátku roku.

Celkově je v republice přes 7000 čerpacích stanic, veřejně přístupných je asi 3800. Drtivá většina z nich nabízí tradiční paliva, tedy benzin a naftu.

"Do poloviny letošního roku by mohlo být v ČR v provozu už kolem stovky plnicích veřejných CNG stanic," řekl místopředseda Rady Českého plynárenského svazu a firmy E.ON Energie Jiří Šimek. Celková spotřeba CNG loni v Česku činila zhruba 30 milionů metrů krychlových, meziroční růst byl 40 procent.

Největším prodejcem je RWE

V počtu stanic podle údajů ČPS vedou společnost Vemex a strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group, obě mají 14 plnicích stanic.

Největším prodejcem CNG na českém trhu je RWE. Loni firma prodala 5,15 milionu metrů krychlových CNG. Druhý největší objem (5,02 milionu metrů krychlových) prodala firma Bonett, následovaly Pražská plynárenská s 2,75 milionu metrů krychlových a E.ON Energie s 1,98 milionu metrů krychlových.

Prakticky všichni největší prodejci chtějí v rozvoji CNG pokračovat. Například Bonett letos plánuje otevřít dalších 15 CNG stanic. "V letošním roce chceme náš prodej zdvojnásobit na více než deset milionů metrů krychlových CNG," sdělil místopředseda představenstva firmy Václav Holovčák. Celkově plánuje firma v následujících letech investovat do CNG až půl miliardy korun. Rozvoj plánuje i RWE.

"Pokud je v České republice potenciál pro zhruba 250 CNG plnicích stanic, RWE by chtěla vlastnit jednu pětinu," řekl mluvčí společnosti Martin Chalupský. Dodal, že letos plánuje firma otevřít nové stanice v minimálně šesti lokalitách.

Až pět stanic plánuje letos otevřít společnost Vemex. Ta podobně jako ostatní počítá se stavbou takzvaných neveřejných stanic. "Obrací se na nás společnosti, které mají své flotily CNG vozidel, a tak stavíme i soukromé stanice v uzavřených areálech," řekl marketingový ředitel firmy Hugo Kysilka.

Rozvoj své značky CNGvitall plánuje strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group. Do konce roku chce rozšířit počet stanic na 33, plánuje investovat i v dalších letech. "V roce 2016 mohou motoristé počítat již se 40 našimi plnicími stanicemi CNG a v následujících letech plánujeme uvést každý rok do provozu minimálně deset stanic," uvedl obchodní ředitel dceřiné firmy Vítkovice Doprava Martin Žák. E.ON Energie do roku 2018 chce postavit 40 CNG stanic.

Téměř 10 tisíc vozidel

Svaz upozornil, že v Česku roste i počet vozidel, která na CNG jezdí. K dnešnímu dni jich je 9580, asi o 3000 více než před rokem. Podle dat Sdružení automobilového průmyslu je v Česku registrováno asi 6,8 milionu vozidel, podíl vozidel na CNG tak tvoří zhruba desetinu procenta.

Výhodnost CNG proti tradičním pohonným hmotám podporuje mimo jiné spotřební daň. Ta od 1. ledna letošního roku do konce roku 2017 činí u CNG 0,72 koruny za metr krychlový. U tradičních paliv to je 12,84 koruny na litr benzinu a 10,95 koruny na litr nafty.

 

Právě se děje

Další zprávy