Pátý měsíc v řadě: Prodeje aut v Evropské unii neustále klesají

ČTK ČTK
15. 3. 2019 9:09
Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v únoru meziročně snížil o jedno procento na 1,11 milionu vozů. Uvedlo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).
V EU propadům prodejů statečně odolávají značky Renault a Peugeot (na fotce model 508).
V EU propadům prodejů statečně odolávají značky Renault a Peugeot (na fotce model 508). | Foto: Peugeot

Klesl již pátý měsíc po sobě, přestože nejdůležitější trhy, tedy Německo a Francie, se mírně zotavily. Za první dva měsíce roku se celková poptávka po nových vozech meziročně snížila o 2,9 procenta.

V Německu se ale v únoru prodalo meziročně o 2,7 procenta více aut a ve Francii o 2,1 procenta více. Naopak Španělsko a Itálie vykázaly šestý měsíc po sobě propad. Ve Španělsku pokles činil 8,8 procenta a v Itálii 2,4 procenta.

Prodej vozů největší evropské automobilky Volkswagen se minulý měsíc v EU meziročně snížil o 0,7 procenta. Kmenová značka VW nicméně vykázala růst, a to o 3,4 procenta. Vozů dceřiné značky Škoda se v EU v únoru prodalo o 0,5 procenta více.

Výrazně méně zákazníci ale poptávali další dceřinou značku VW - auta Porsche. Jejich prodej se propadl o 44,3 procenta. Menší zájem byl také o Audi.

Konkurenční skupina PSA, která vyrábí i vozy Peugeot nebo Renault, naopak trendu trhu vzdorovala a celkový prodej o procento zvýšila.

 

Právě se děje

Další zprávy