Překvapení pařížského autosalonu: Není jich mnoho, ale stojí za to

Jednoznačně největší dopředu neodhalenou novinkou z Paříže je nová generace BMW řady 3.
Nejvíce překvapení dovezly německé automobilky. Začít můžeme u Audi SQ2, tedy sportovní verze kompaktního SUV. Ta na první pohled vypadá decentněji než například AMG derivát Mercedesu GLA s nápadným zadním křídlem. Zdání ale klame, pod kapotou je dvoulitr TFSI s výkonem 221 kW, který vůz s pohonem všech kol vystřelí na stovku za méně než pět vteřin.
Společnost vozu na stánku Audi dělá možná trochu překvapivě koncept PB18 e-tron, který čtyři kruhy ukázaly poprvé na přehlídce v americkém Pebble Beach. Jen 1150 mm vysoký vůz má volant umístěný uprostřed a trojici elektromotorů s výkonem až 570 kW (standardně má auto 500 kW). Zrychlení atakující hranici dvou sekund je potom z říše sci-fi.
Kontroverzi vzbuzuje auto při pohledu zezadu. Světla ve tvaru písmene L nemusí sednout každému. V kabině jsou nejnovější technologie - částečně či plně digitální přístrojová deska i multimediální systém s úhlopříčkou nejméně 6,5 palce. Obrazovka však nestojí volně, je zakomponovaná do palubní desky.
Překvapením je evropská prezentace původně čínského konceptu BMW iX3, což je ukázka elektrické budoucnosti značky. Vůz má čistě elektrický výkon 200 kW a dojezd 400 km. Debaty však vzbuzují spojené ledvinky, evokující vozy Kia.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
2. 10. 2018 18:58
Autosalony s rozmachem internetu přestaly nabízet pohled na vozy, které předtím nikdo nikdy neviděl ani na obrázku. Většinou se automobilky svou stěžejní novinkou pochlubí předem, což mimo jiné vede i k tomu, že jich na výstavy jezdí stále méně a méně. Nejvíce vidět je to v Paříži, kde jsme nicméně i tak našli několik zajímavých aut, o jejichž přítomnosti ve městě nad Seinou se předem nevědělo. A jedná se občas i o poměrně významné vozy. Podívejte se do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy