Papež František dostal elektromobil. Podívejte se, v jakých autech se vozí a vozila hlava církve

Jan Markovič Jan Markovič
13. 6. 2017 12:58
Papežové jezdili v těžkých obrněných autech, nyní hlava katolické církve hledá vozy co nejekologičtější. Tomu odpovídá i poslední automobil, který dostala. Papež František se bude po Vatikánu odteď pohybovat v elektromobilu Opel Ampera-e. Nejmenší stát světa má a měl ve svém vozovém parku celou řadu dalších aut. Prohlédněte si výběr těch nejzajímavějších.
Foto: archiv

Mercedes-Benz G

Mercedes-Benz G byl postaven, aby vozil papeže v roce 1980 při jeho návštěvě Německa. Byl to právě tento vůz, který dal budoucím papamobilům jejich tradiční kombinaci bílé barvy se zlatými doplňky. Dříve byly papamobily jen bílé nebo černé.

Foto: archiv

Na rozdíl od uzavřených vozů, kde papež nastupuje speciálními dveřmi vzadu, byly k dispozici poměrně standardní dveře na boku doplněné o zlatá madla, aby se měl Jan Pavel II. čeho držet. Automobil vůbec neměl střechu. Základ poskytla verze 230G s řadovým benzinovým čtyřválcem.

Foto: archiv

V květnu 1981 papež přežil pokus o atentát, když se ve Vatikánu zdravil s věřícím z otevřeného papamobilu Fiat Campagnola. V reakci na něj dostal Mercedes-Benz G novou nástavbu.

Foto: archiv

Od počátku osmdesátých let až do nástupu papeže Františka tak papamobily jezdily vybavené neprůstřelným sklem. Zlata ale neubylo. Všimněte si například zlatých disků kol. Dnes je tento papamobil vystaven v muzeu Mercedesu ve Stuttgartu.

 

Právě se děje

Další zprávy