Papež dostal od Mercedesu nový papamobil

Tomáš Rybecký
10. 12. 2012 23:44
Papež Benedikt XVI. v Římě dostal nový upravený Mercedes-Benz třídy M
Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz pokračuje v 80leté tradici výroby "papamobilů". Papeži Benediktu XVI. upravený vůz Mercedes-Benz třídy M se speciální nástavbou osobně předal předseda představenstva Daimler AG a šéf společnosti Mercedes-Benz Cars dr. Dieter Zetsche.

„Je ctí Mercedesu-Benz doprovázet Jeho Svátost papeže Benedikta XVI. na jeho budoucích cestách v našem novém papamobilu," řekl Zetsche při předávání. Nejvyšší představitel katolické církve používá papamobil při řadě veřejných vystoupení doma i v zahraničí. Dává mu možnost dostat se blíže k veřejnosti, aniž by pozbyl nejvyšší možné úrovně bezpečnosti a pohodlí.

Papamobil je vybaven nejnovějšími technologickými prvky ze současné třídy M a má nový design interiéru. Ve srovnání s předchozím modelem se značně rozšířila kupole, což poskytuje větší prostor a pohodlnější nastupování. Papež bude mít také daleko lepší výhled. Křeslo, které je ústředním bodem designu interiéru, nese vyšitý erb Svatého otce. Stejně jako u předchozího modelu je nový papamobil nalakován diamantově bílým lakem.

Prvním Mercedesem-Benz pro papeže byl Nürburg 460 Pullman Saloon ve vlastnictví papeže Pia XI. od roku 1930. V 60. letech dostal papež Jan XXIII. model 300d Landaulet, kabriolet se samočinnou převodovkou. Papež Pavel VI. využíval Mercedes-Benz 600 Pullman Landaulet a následně i 300 SEL. V 80. letech dostal papež Jan Pavel II. první speciálně upravený „papamobil" založený na třídě G. Po ukončení služební kariéry lze papamobily vidět vystavené ve Vatikánu nebo Muzeum Mercedesu-Benz ve Stuttgartu.

 

Právě se děje

Další zprávy