Ohrožený druh rodinného auta. Neelektrických dodávek ubývá, novinky má Renault a Ford

Renault Kangoo je nejnovějším přírůstkem mezi osobní kompaktní dodávky na českém trhu.
Druhou horkou novinkou ve světě osobních dodávek, která má české ceny, je Ford Tourneo Connect. Ten je v současné podobě dvojčetem VW Caddy - byť se svébytným designem -, což prozrazuje především použitá technika. Pod kapotou se mohou vystřídat benzinová přeplňovaná patnáctistovka o výkonu 84 kW nebo naftový dvoulitr s výkonem 90 kW. Oba motory mají standardně manuální šestistupňové řazení, za 60 500 korun se dodává ještě sedmistupňový dvouspojkový automat. A k naftovému motoru s ručním řazením je možné mít pohon všech kol, což třeba Kangoo postrádá.
Na celém trhu s kompaktními osobními dodávkami, pokud nejsou počítány elektrické verze, je nejzajímavější, že se v podstatě skládá z derivátů Renaultu Kangoo a VW Caddy. Z prvně jmenovaného vozu vychází i Mercedes-Benz třídy T, který tak má dva benzinové a dva naftové motory s výkonem 70 až 96 kW. Volit lze u vybraných motorů sedmistupňový dvouspojkový automat, jinak je standardem manuální řazení.
Volkswagen Caddy je základem Fordu Tourneo Connect, má ale také bohatší nabídku motorů než model s modrým oválem. Benzinová patnáctistovka nabízí stejných 84 kW, dvoulitrový turbodiesel ale 55, 75 nebo 90 kW. Pro motory s výkonem nad 80 kW se volitelně dodává dvouspojkový sedmistupňový automat, 90kW diesel s manuální převodovkou má i pohon všech kol.
Podobně jako Caddy se i ProAce City dělá v delší verzi s rozvorem nataženým na 2975 mm a kufrem o objemu nejméně 850 litrů. Technika verze Long je stejná, posuvné boční dveře má ale už od základu na obou stranách, nicméně sedm sedadel je stále dílem příplatků. Ceny startují na 593 tisících s benzinovým a 628 tisících korunách s naftovým motorem.
Foto: Renault
Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 7. 2022 6:02
Na začátku roku oznámil Stellantis přechod svých osobních dodávek ze spalovacích na čistě elektrické motory. Prodeje ještě loni úspěšných modelů Citroën Berlingo nebo Peugeot Rifter rázem spadly téměř na nulu. Jejich místo se budou snažit zaujmout jiní hráči - především nové generace Renaultu Kangoo a Fordu Tourneo Connect. Přehled všech benzinových osobních dodávek najdete v galerii.
 

Právě se děje

Další zprávy