Optimální hybrid? Mezi adepty přibyla Kia Optima

Tomáš Rybecký
19. 10. 2012 12:57
Nová Kia Optima Hybrid je výkonná i hospodárná
Foto: Aktuálně.cz

Výkonný sedan s nízkou spotřebou i emisemi Kia Optima Hybrid je vyráběn v Koreji speciálně pro evropský trh.

Optima Hybrid s dvoulitrovým motorem přináší nové technologie, které se posléze objeví i v dalších sériově vyráběných modelech Kia. Nová Optima Hybrid posouvá značku o krok dál v rámci strategie „EcoDynamics" a zároveň je prvním hybridním vozem se zážehovým motorem, který se začal prodávat v evropském segmentu D.

Vůz používá inovativní „paralelní hybridní soustavu" vyvinutou značkou Kia. Největší výkon 190 k umožňuje zrychlení z 0 na 100 km/h za 9,4 sekundy a nejvyšší rychlost 192 km/h. Hodnota spotřeby paliva však je pouhých 5,4 l/100 km a emise CO2 jsou na hodnotě 125 g/km.

Mezi zážehovým motorem a malým elektromotorem se nachází speciální spojka, která umožňuje odpojení zážehového motoru od hnacího řetězce. Díky tomu může být sedan provozován v režimu čistě elektrického pohonu s nulovými emisemi. Elektromotor při brzdění přeměňuje kinetickou energii na elektrickou a ukládá ji do lithio-polymerového akumulátoru.

V interiéru se nachází přístrojový panel Supervision s doplňkovými informacemi o hybridním pohonu. Díky dlouhému rozvoru je interiér vozu mimořádně prostorný. Ve výbavě je mj. i vyhřívání předních sedadel, odvětrávané sedadlo řidiče, zadní parkovací kamera a prémiový audiosystém Infinity od společnosti Harman. K dispozici bude i panoramatické střešní okno.

 

Právě se děje

Další zprávy