Opravdu se nekupují nová auta? Přesná čísla ze Škodovky

Radek Pecák Ekonomika Radek Pecák, Ekonomika
16. 10. 2013 13:19
Poptávka po nových automobilech v EU je druhá nejslabší od roku 2003.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel, Mladá Boleslav - Poptávka po nových automobilech je stále velmi slabá, v září byla druhá nejslabší od roku 2003, odkdy Evropské sdružení výrobců automobilů sleduje tuto statistiku.

Největší tuzemský výrobce, mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, ale výrazně zvýšila prodej svých vozů. Škoda zvýšila v září prodej v EU o 16,2 procenta na 48.132 vozů a její podíl na trhu narostl na 4,2 procenta ze 3,8 procenta před rokem.

Mladoboleslavská Škoda stále doufá, že se jí letos podaří alespoň vyrovnat svoji loňskou bilanci 932 000 prodaných vozů, a to přes nepříliš povzbudivá data z prvního pololetí.

Důvodem k optimismu je podle mluvčího Škody Auto Vítězslava Pelce současný stav klientských objednávek. Příklad z domácího tuzemského trhu: letos  ke konci září evidovala Škoda v Česku téměř 13,5 tisíce nevyřízených žádostí. O rok dříve ve stejnou dobu jich bylo jen osm tisíc. Nárůst je tedy přes 60 procent.

Hlad je hlavně po nové verzi Octavie, na kterou je dvakrát více objednávek než ke konci září loňského roku. U tohoto vozu se současně mění jeho pozice. Ukazuje se, že se skutečně posouvá do vyššího segmentu, jak ostatně Škoda po uvedení modelu Rapid chtěla a předpokládala.

"Oproti předešlé generaci zákazníci třetí generace Octavie volí spíše vyšší výbavové stupně a naopak klesl zájem o nejnižší typ výbavy. Prostřední stupeň Ambition zůstal na zhruba stejné úrovni," uvedl mluvčí Škody Vítězslav Pelc.

Kde nakupují auta?

Evropské sdružení výrobců automobilů  také uvedlo, kde se v jednotlivých zemí EU nejvíce a nejméně nyní kupují nové vozy. Z největších trhů se znatelně zvýšil odbyt v Británii a Španělsku a rostl také ve Francii. Prodej naproti tomu dál klesal v Německu a Itálii a prudce klesl v Nizozemsku. Silné oživení zato trh zaznamenal v zemích zasažených před třemi lety dluhovou krizí, tedy v Řecku, Irsku a Portugalsku. Český trh podle ACEA vzrostl o 5,9 procenta.

"Nejhorší je za námi. Pokles prodeje se postupně zpomaluje a jsou patrné známky oživení," řekl k údajům agentuře Reuters analytik Peter Fuss z konzultační společnosti Ernst & Young.

 

Právě se děje

Další zprávy