Opel vyvinul chytrá diodová světla

Michal Karat
4. 4. 2012 6:36
Díky nové technologii budou standardně svítit dálková světla, ne potkávací
Foto: Opel

Opel představil novou generaci světlometů sestavených z diod LED. Absolutní technickou novinkou je změna filozofie nočního svícení: Standardně totiž mají v budoucnu svítit ne potkávací, ale dálkové světlomety.

Diodové světlomety produkují světlo, které má vlastnosti velmi podobné přirozenému dennímu světlu. Řidič je tak v noci méně unaven, cítí se za volantem déle v pohodě. Další vítanou vlastností je možnost sestavování různých druhů osvětlení vozovky pomocí několika diod, podle toho v jakém  jízdním režimu momentálně automobil je.

Opel na prototypovém světlometu ukazuje, kam se světelná technika brzy posune. Sdružený světlomet je sestaven ze čtyř segmetů, které umožňují nastavit až 16 kombinací světla z každého ze dvou světlometů. Změny mezi nimi probíhají plynule, takže řidiči připadají přirozené a probíhající změnu rozložení světla ani nepostřehne. Hlavní myšlenkou je možnost maximálního osvětlení vozovky tak, aby za žádné situace nedošlo k oslnění ostatních účastníků provozu.

Permanentně svítící dálková světla budou v budoucnu selektivně stíněna pohyblivými clonami, tak aby se zabránilo oslňování protijedoucích nebo následovaných vozidel.

Opel uvádí, že důležitou výhodou je i úspora energie. Diodové světlomety spotřebují asi jen polovinu energie ve srovnání s halogenovými světlomety.

 

 

Právě se děje

Další zprávy