Opel se chce vrátit do světa sportovních aut. Zatím připravil koncept bez zrcátek a stěračů

Radek Pecák Radek Pecák
28. 1. 2016 13:47
Koncept Opel GT vystaví německá automobilka Opel na letošním jarním autosalonu v Ženevě. Má za úkol navnadit zákazníky na budoucí sportovní vozy této značky.
Design konceptu vypadá zajímavě.
Design konceptu vypadá zajímavě. | Foto: Opel

Pouze litrový motor bude pohánět koncept vozu Opel GT, který bude na počátku března vystaven na stánku automobilky Opel v areálu ženevského výstaviště.

Jedná se o přeplňovaný zážehový tříválec s maximálním výkonem 107 kW (145 koňských sil) a nejvyšším točivým momentem 205 Nm. 

Jelikož ale bude mít toto dvoumístné kupé hmotnost nižší než tisíc kilogramů, bude to postačovat na jízdu maximální rychlostí 215 kilometrů v hodině.

Zrychlení z nuly na stovku má podle tiskové zprávy automobilky nastat za méně než osm sekund.

Točivý moment se prostřednictvím šestistupňové sekvenční převodovky přenáší na zadní kola. Vzhledem k umístění motoru až za přední nápravou má být rozložení hmotnosti ideální pro skvělé ovládání vozu.

Tvůrci se rozhodli zcela vypustit vnější zpětná zrcátka. Dvě kamery jsou ukryté za lemy blatníků. "Zdá se, že éra vnějších zpětných zrcátek s nebezpečnými mrtvými úhly se uzavírá," píše Opel v tiskové zprávě.

Inteligentní LED světlomety umožňují v noci jízdu s trvale zapnutými dálkovými světly.

Design vozu navazuje na studii Opel Experimental GT, který se představil již před padesáti lety. Tehdejší kupé upoutalo například výklopnými světlomety.

 

Právě se děje

Další zprávy