Ford varuje: Opalovací krémy ochrání kůži, ale mohou poškodit interiér auta

Martin Přibyl Martin Přibyl
21. 6. 2019 15:55
Používáte opalovací krémy nebo dezinfekce rukou? Ford upozorňuje na to, že aktivní látky, které jsou v nich obsažené, mohou způsobit předčasné stárnutí interiéru.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Problematický může být například opalovací krém s vysokým ochranným faktorem. V něm je totiž obsazen oxid titaničitý, který za horkého počasí reaguje s plasty a přírodními oleji v kůži na volantu nebo čalounění vozidla.

Jakékoli skvrny od opalovacích krémů nebo olejů se tedy z interiéru auta doporučuje vyčistit co nejdříve, ideálně ještě než zaschnou. Přípravky jsou totiž často odolné proti vodě, a tradiční mytí na ně proto nemusí fungovat. Na plastech a čalounění po nich zůstávají viditelné skvrny. Po cestě z pláže nebo koupaliště si na koženou sedačku tedy raději položte ručník.

Stejně tak nejsou ideální ani dezinfekční přípravky na ruce s vysokým obsahem alkoholu. Jejich používání je poslední dobou oblíbenější a oblíbenější, podle odhadů společnosti Maia Research mezi lety 2018 až 2024 trh s nimi vzroste o 60 procent. Alkohol přitom může způsobit například změnu barvy interiérových plastů.

"V Turecku jsme zaznamenali případy zvláště silného opotřebení interiéru. Povedlo se nám vysledovat, že potenciální příčinou by mohla být oblíbená dezinfekce na ruce s 80procentním obsahem etanolu - což výrazně překonalo vše, s čím jsme se setkali předtím," vysvětluje materiálový inženýr Fordu Richard Kyle.

Rizikový může být ostatně i repelent proti hmyzu. Účinná látka dietyltoluamid může totiž reagovat s nejrůznějšími látkami v čalounění vozu. "Spotřebitelské trendy se neustále vyvíjejí a na trh pořád přicházejí nové a nové produkty," říká Mark Montgomery, materiálový inženýr z technického střediska Fordu v britském Duntonu. "I zdánlivě neškodný přípravek může působit problémy, pokud přijde do kontaktu s nějakým materiálem stokrát či tisíckrát za rok."

Automobilky interiéry testují důsledně. Zkouší se odolnost materiálů vůči vysoký teplotám i intenzivnímu slunečnému záření, pevnost plastů při nízkých teplotách. 

Na základě získaných zkušeností se následně upravuje materiálové složení interiérových dílů, vyvíjí se speciální ochranné vrstvy, které musí fungovat tak, aby zajistily důstojný vzhled interiéru i po letech. V případě Fordu testováním prochází i originální příslušenství, tedy nejrůznější vložky do kufru a podobné.

 

Právě se děje

Další zprávy