Ojetý elektromobil jako druhé auto do rodiny? Poradíme, na co si dát pozor

Martin Přibyl Martin Přibyl
9. 5. 2019 6:03
Jsou tu s námi a mají své výhody. Elektromobily jsou již pár let realitou trhu s novými auty a první kousky se začínají objevovat v bazarech. Ceny startují na nějakých 250 000 korunách. Jistě, jedná se o první generaci vozů s menšími bateriemi, které se nedokážou vyrovnat nejnovější Tesle, ale i tak mají svá pro. Jedná se třeba o speciální značku, která jim umožňuje parkování zdarma v pražských modrých zónách (v budoucnu již nebude platit pro hybridy). Z ojetého elektroauta se najednou stane zajímavá možnost, jak pořídit druhý vůz do rodiny na dojíždění do Prahy. Na co si ale dát pozor?
Foto: Volkswagen

Plusem je technická jednoduchost

V porovnání s konvenčním dieselem nebo benzinem u elektrického auta odpadá řada součástek, které se v minulosti staly servisními strašáky. Auto nemá žádnou výfukovou soustavu (s filtrem pevných částic), chybí mu turbo, vstřikovače a postrádá komplikovanou převodovku. Naopak nechybí klasická 12V baterie, jejíž stav se vyplatí prověřit. Je menší než u klasického auta a elektromobil bez ní nenastartuje.

V tomto směru je výhodou elektroauta pochopitelně i levnější servis - odpadají například výměny oleje a s ohledem na využití rekuperace energie při brzdění mají delší výdrž i klasické mechanické brzdy.

 

Právě se děje

Další zprávy