Odtáhnutí auta za špatné parkování? Lidé se spoléhají i na chytré aplikace v mobilu

Eva Srpová Eva Srpová
9. 10. 2018 13:50
Vývoj mobilních aplikací jde kupředu mílovými kroky. Dnes jde díky nim propojit telefon s autem a ovládat nebo mít pod kontrolou mnoho jeho funkcí. Lze tak třeba i na dálku zjistit, jestli vám někdo neodtahuje auto. Ať už proto, že ho chce ukrást, anebo proto, že jste špatně zaparkovali.
Foto: Škoda Auto

Náklady pod kontrolou

Díky Android Auto a Apple CarPlay se dá zrcadlit obrazovka mobilu na displej v autě a díky tomu lze mít k dispozici vybrané mobilní aplikace. Třeba navigaci nebo přehrávání hudby.

Vývoj jde ale kupředu a díky internetovému připojení lze nyní opačně dostat data z auta i do mobilu nebo tabletu. Mnoho lidí tedy používá také aplikace, díky kterým má přesný přehled o spotřebě auta, stavu paliva nebo teplotě ve voze. Tyto aplikace tak hojně využívají firmy s větším vozovým parkem. "Celých 40 procent nákladů na provoz vozového parku je totiž ovlivněno právě chováním řidiče. Jeho optimalizací je tak možné ušetřit nemalé finanční prostředky," říká Tomáš Kadeřábek ze společnosti Arval CZ, která poskytuje služby operativního leasingu.

 

Právě se děje

Další zprávy