Odbyt Tesly se blíží jednomu milionu aut ročně. Vloni vzrostl o 87 procent

ČTK ČTK
3. 1. 2022 10:01
Americká automobilka Tesla loni dodala na trh rekordních 936 172 elektromobilů, což je proti předchozímu roku nárůst o 87 procent. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Odbyt za čtvrté čtvrtletí dosáhl 308 600 vozů, což znamená také rekord za tříměsíční období. Ten předchozí byl ze třetího čtvrtletí a činil 241 300 elektromobilů.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Martin Přibyl

Vyrobených vozů Tesla je za loňský rok 930 422, za čtvrté čtvrtletí pak 305 840. Výsledky hospodaření Tesla oznámí později, poprvé v celoročním zisku byla za rok 2020.

Odbyt je část dodavatelského řetězce, která se vztahuje k dodání produktu od výrobce k prodejci. Není tedy totožný s prodejem, ale v případě Tesly se mu velmi blíží.

Tesla kombinuje odbytová čísla za své dražší elektromobily Model S a X a levnější Model 3 a Y. Firma ve svých zprávách neuvádí samostatně prodej a výrobu aut za jednotlivé regiony. Analytici na Wall Street podle společnosti FactSet odhadovali, že odbyt Tesly za čtvrté čtvrtletí dosáhne zhruba 267 000 elektromobilů.

Hlavou automobilky Tesla je podnikatel Elon Musk, který se angažuje i v dalších oborech, zejména v dobývání vesmíru. Podle aktuálního žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, je Musk s odhadovaným majetkem 270 miliard dolarů (5,9 bilionu Kč) nejbohatším člověkem světa. Na druhém místě je zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos (192 miliard USD), třetí je ředitel francouzské společnosti LVMH, jež se specializuje na prodej luxusních doplňků, Bernard Arnault (178 miliard USD).

 

Právě se děje

Další zprávy