Z rychlostních silnic se od Nového roku stanou dálnice. Papírově tak přibude 450 kilometrů dálnic

ČTK ČTK
30. 12. 2015 6:03
Po rychlostních silnicích se od Nového roku nesvezete. Stát totiž tuto kategorii ruší, z většiny těchto komunikací se stanou dálnice. Reorganizace si vyžádala výměnu zhruba 500 kusů dopravních značek. Kromě změn v dálničním značení začne od Nového roku platit rovněž řada nových dopravních značek. Mezi nimi je například cedule upozorňující na zvýšený pohyb chodců, doplňková cedulka označující jezdce na kolečkových bruslích nebo na vozítku Segway.
Foto: Thinkstock

Praha - Od Nového roku ruší stát kategorii rychlostních silnic, z většiny těchto komunikací se napřesrok stanou dálnice. Papírově se tak tuzemská dálniční síť rozroste o 450 kilometrů.

Reorganizace si vyžádala výměnu zhruba 500 kusů dopravních značek. Silničáři z rychlostních silnic odstraňují modré tabule se symbolem automobilu (silnice pro motorová vozidla) a nahrazují je cedulemi se symbolem dálnice na zeleném podkladu. Modré značky se symbolem automobilu budou následně umístěné na úsecích silnic první třídy, na kterých se povolená rychlost zvýší z dosavadních 90 na 110 kilometrů v hodině.

"Tímto opatřením chceme řidičům jízdu co nejvíce zjednodušit, aby bylo značení přehledné a zvýšením rychlosti na 110km/hod jim chceme přinést větší komfort," uvedl k chystaným změnám v polovině listopadu ministr dopravy Dan Ťok. O zvýšení rychlosti na konkrétních úsecích však definitivně nerozhoduje ministerstvo dopravy, ale příslušný krajský úřad.

Plánované zvýšení povolené rychlosti se má týkat pouze vhodných úseků silnic první třídy, které jsou čtyřproudé s jízdními směry oddělenými svodidly. Do této kategorie ale nakonec připadne i část ze zrušených rychlostních silnic, což se negativně odrazí na výběru kamionového mýta.

Na mýtném se vybere až o 40 milionů korun méně

Celkem jde o téměř 30 kilometrů silnic, největší část tvoří úsek nynější R35, která se mezi Ohrazenicemi a Horní Chrastavou stane I/35. Podle ministerstva dopravy se během příštího roku na těchto silnicích vybere kvůli nižšímu poplatku za průjezd silnicí nižší kategorie o 40 milionů korun méně.

Kromě změn v dálničním značení začne od Nového roku platit rovněž řada nových dopravních značek. Mezi nimi je například cedule upozorňující na zvýšený pohyb chodců, doplňková cedulka označující jezdce na kolečkových bruslích nebo na vozítku Segway. Chystá se i například značka označení emisní zóny nebo cedule upozorňující na výskyt a pohyb jiných zvířat než jen vysoké zvěře a skotu.

 

Právě se děje

Další zprávy