Od června sedí ve vazbě, nyní Rupert Stadler končí v čele automobilky Audi

ČTK ČTK
3. 10. 2018 11:30
Koncern Volkswagen včera s okamžitou platností ukončil smlouvu s Rupertem Stadlerem (55), suspendovaným šéfem prémiové značky Audi. Firma to včera oznámila po zasedání dozorčí rady. Stadler byl v polovině června zadržen v souvislosti s aférou kolem podvodů s měřením emisí a od té doby je ve vazbě. Na verdiktu soudu bude záviset i to, jak vysoké odstupné mu automobilka nakonec vyplatí.
Rupert Stadler je podezřelý, že přinejmenším úmyslně ignoroval podvody s emisemi.
Rupert Stadler je podezřelý, že přinejmenším úmyslně ignoroval podvody s emisemi. | Foto: Audi

Stadler byl členem představenstva Volkswagenu a předsedou představenstva Audi. Volkswagen uvedl, že Stadler odchází po vzájemné domluvě. "Pan Stadler (odchází), protože kvůli současnému předběžnému zadržení není schopen plnit své povinnosti člena představenstva a přeje si soustředit se na svou obranu," uvádí se v prohlášení automobilky.

Podle zdrojů, na které se odvolává agentura DPA, rozhodnutí o odchodu dohodou existovalo již delší dobu, dozorčí rada ji však musela podrobně prozkoumat z právního hlediska. Dohoda vylučuje možnost, aby Stadler požadoval výplatu v řádu desítek milionů eur. Nyní dostane odstupné nižší než jeden milion eur (25,8 milionu Kč). Zbývající část, kterou by měl podle původní dohody získat, mu bude vyplacena jen v případě, že trestní řízení v Německu bude ukončeno bez odsouzení.

Stadler začal pracovat pro Audi a skupinu Volkswagen v roce 1990. Členem představenstva Audi byl od roku 2003 a jeho předsedou od roku 2007. Členem představenstva Volkswagenu je od roku 2010. Současná smlouva měla Stadlerovi vypršet na konci roku 2019.

Prokuratura vyšetřuje Stadlera kvůli podezření z podvodu a falešné reklamy v souvislosti s emisním skandálem. Stadler je podle DPA podezřelý, že schválil prodej aut s falešnými emisemi, věděl o manipulacích nebo je přinejmenším úmyslně ignoroval. Stadler byl zadržen kvůli obavám, že by se mohl snažit ovlivňovat svědky a mařit vyšetřování.

Stadlera ve funkci zatím zastupuje šéf prodeje Abraham Schot. V červenci Volkswagen najal manažera automobilky BMW Markuse Duesmanna, o kterém se spekuluje, že by mohl případně Stadlera nahradit.

 

Právě se děje

Další zprávy