Od Čecha se po nehodě dobré první pomoci nedočkáte

Radek Pecák Radek Pecák
26. 3. 2013 7:06
Zásady správné první pomoci zná jen desetina tuzemských řidičů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Policie ČR

Pokud se vám v Evropě přihodí vážná dopravní nehoda a profesionální záchranáři k vám mají daleko, pak se kvalitní první pomoci od náhodných svědků dočkáte nejspíše v Německu, případně v Portugalsku a Chorvatsku.

Naopak si moc nepřejte, aby vám první pomoc začal poskytovat Ital, Španěl  a také Čech. Jen o něco více než desetina řidičů v ČR ví, jak se správně zachovat tak, aby neublížila zraněnému a také sama sobě, ale naopak přispěla k záchraně života.

Průzkum se uskutečnil v rámci programu EuroTest, pod vedením německého automotoklubu ADAC. Projektu se zúčastnily i partnerské evropské kluby, včetně českého zástupce - ÚAMK.

"Průzkum se uskutečnil celkem ve 14 zemích, přičemž v každé z nich bylo v průměru dotázáno 200 řidičů. A to v zemích: Belgie, Dánsko, Německo, Finsko, Francie, Itálie, Chorvatsko, Rakousko, Portugalsko, Švýcarsko, Srbsko, Slovinsko, Španělsko a Česká republika. Dotazovaní byli rozděleni do tří věkových skupin (18 až 25 let; 26 až 59, 60 let a starší) s přibližně stejným podílem mužů a žen. Měli odpovědět na celkem deset otázek, včetně zvládnutí dvou praktických úkolů poskytnutí první pomoci," popsala výzkumnou metodu mluvčí ÚAMK Michaela Škardová. 

Kurzy první pomoci nejsou v kurzu

Z odpovědí českých řidičů mimo jiné vyplynulo, že téměř třetina se nikdy nezúčastnila žádného kurzu první pomoci. Přitom rychlé a správné jednání jsou podle organizátorů ankety hodně důležité. Polovina obětí nehod totiž umírá v několika prvních minutách po neštěstí. Opět zhruba třetina si vůbec není jistá, zda dokáže první pomoc poskytnout.

Lidé většinou ví, jaké je číslo pro přivolání rychlé odborné zdravotnické pomoci, ale už většinou netuší, jak přesně postupovat na místě nehody. Mezinárodní číslo 112 navíc neznala skoro polovina řidičů.

Správný postup přitom není složitý. Podle ADAC je takovýto: 

1) bezpečně zastavím, obleču si reflexní vestu

2) zabezpečím místo nehody (postavím výstražný trojúhelník, zapnu blikače),

3) zjistím stav zraněných nebo ihned poskytnu první pomoc a zavolám záchranku (telefonuji na linku 112, co se stalo, kde se to stalo, kolik je zraněných).

Tento postup správně popsalo v evropském měřítku necelých 18 procent dotazovaných řidičů, v Česku to bylo jen necelých jedenáct procent.

 

Právě se děje

Další zprávy