Od Bertoneho ke Kabaňovi. Připomeňte si práci designérů, kteří ovlivňovali vzhled novodobé Škody

Jan Markovič Jan Markovič
19. 2. 2017 8:42
Hranatá Škoda Favorit, oblá Škoda Felicia, přelomová Octavia nebo nápaditý Superb. Víte, kdo tyhle vozy navrhoval? Tvary porevolučních modelů automobilky Škoda ovlivňovalo hned několik významných designérů. Prohlédněte si je a jejich práci v přehledné grafice.

Vzhled aktuální modelové nabídky Škoda řídil Jozef Kabaň. Podívejte se, jaké modely se nyní prodávají zde.

Foto: Bentley

Dirk van Braeckel

V roce 1994 dostala Škoda prvního oficiálního šéfdesignéra. Dirk van Braeckel na této pozici vydržel až do roku 1999. Poté putoval navrhovat vozy Bentley.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia

Dirk van Braeckel navrhl kompletní modelovou řadu vozů Škoda. Prvním počinem byla Škoda Octavia, která se v generaci I. vyráběla od roku 1996. Vydržela dlouhých 14 let (později jako alternativní levný model Tour).

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia

Přelomovým vozem se stala Škoda Fabia, která se na světě objevila o pár let později. Vyráběla se mezi lety 1999-2007 ve své první generaci a zcela samozřejmě nahradila do té doby oblíbenou Felicii.

Foto: Škoda Auto

Škoda Superb

První novodobý Superb byl také prvním pokusem Škody s plně cizí technikou. Volkswagen totiž k jeho stavbě poskytl šasi Passatu generace B5. Dirk van Braeckel autu vtiskl typický vzhled a na světě byla nová velká Škoda pro manažery.

 

Právě se děje

Další zprávy