Octavia vystrkuje dobíjecí kabely. S RS iV se v Ženevě ukáže i slabší plug-in hybrid

Martin Přibyl Martin Přibyl
27. 2. 2020 9:01
Škoda Octavia nenabídne jen jednu, ale rovnou dvě hybridní verze a obě se ukážou v Ženevě. Kromě vrcholného RS iV, na něž automobilka láká videem, se na výstavišti Palexpo představí i slabší, lidovější varianta s nižším výkonem.
Nová Škoda Octavia RS | Video: Škoda Auto

V případě RS již Škoda ukázala první skici, teď na svůj oblíbený sportovní model láká i pomocí videa s prvními detaily. Ostré RS se nejprve v Ženevě odhalí v plug-in hybridní verzi vyzdobené černými doplňky: maskou chladiče nebo lištami v předním nárazníku. Auto budou zdobit i červené brzdové třmeny, uvnitř se objeví typická sportovní sedadla a tříramenný volant, který nahradí standardní dvouramenný z klasických verzí.

Samotné pohonné ústrojí kopíruje plug-in hybrid nabízený i v modelu Cupra Leon. Jedná se tedy o přeplňovaný čtyřválec 1.4 TSI o výkonu 110 kW spřažený s 85kW elektromotorem. Celkový systémový výkon je 180 kW a 400 Nm. Auto by mělo umět (lokálně) bezemisně ujet 55 kilometrů, což se bude hodit zejména v městském provozu. Na okreskách by pak majitelé měli ocenit sportovní podvozek.

Ve své podstatě identickou sestavu motorů pod kapotou nabídne i slabší plug-in hybrid Octavia iV. V jeho případě ale bude celý systémový výkon dosahovat jen 150 kW a točivý moment klesne na 350 Nm. Nabízený bude ve výbavách Ambition a Style.

O dojezdu na elektřinu v případě "obyčejného" iV Škoda zatím nic nepíše, jen to, že bude vybaven 13kWh baterií. Dá se očekávat, že bude minimálně podobný jako plug-in hybridního Superbu, kde pokryje 62 kilometrů.

Škoda Kamiq Scoutline.
Škoda Kamiq Scoutline. | Foto: Škoda Auto

Kromě hybridních Octavií se v Ženevě ukáže rovněž Škoda Kamiq ve verzi Scoutline, tedy na pohled terénnější a dobrodružnější verze malého crossoveru. Dostupná bude se všemi pohonnými jednotkami nabízenými pro klasický Kamiq (od plynového 66kW litru TGI až po 110kW jednapětku) a dostane černé lemy blatníků, ochranné stříbrné prvky a 18" litá kola.

Zajímavostí je rozhodně dvouramenný volant, který Kamiq podědí po Octavii, nebo dřevěný dekor na palubní desce.

 

Právě se děje

Další zprávy