Octavia už nebude jedničkou. Honda Civic má větší kufr

Radek Pecák Radek Pecák
12. 8. 2013 16:20
Honda je sice kratší, ale dokáže převézt o 14 litrů více zavazadel
Do Hondy Civic Tourer se vejde více než do octavie.
Do Hondy Civic Tourer se vejde více než do octavie. | Foto: Honda

Když na jaře automobilka Škoda představovala novou generaci Škody Octavia Combi, mohla si v tiskové zprávě dovolit napsat obecně známý fakt, že objem zavazadlového prostoru - 610 litrů - je největším ve své třídě.

Od podzimu to ale přestane platit.

Automobilka Honda představí ve Frankfurtu na zářijovém světovém autosalonu kombík odvozený od klasického hatchbacku Civic. Vůz ponese plné jméno Honda Civic Tourer. 

Honda oznámila, že tento kombík spadající do stejné kategorie aut jako Octavia, dokáže pojmout 624 litrů zavazadel, tedy o 14 litrů více než nejprodávanější kombík Evropy, kterým je právě Octavia.

Design vozu je trochu ve stylu MPV.
Design vozu je trochu ve stylu MPV. | Foto: Honda

Konstruktéři Hondy to dokázali, přestože Civic Tourer je o čtrnáct centimetrů kratší vůz než Octavia Combi. Na délku má civic 452 centimetrů, octavia 466.

Navíc nakládací hrana je o sedm centimetrů níže - octavia má 63, civic 56,5.

Hondě se to podařilo kvůli triku, který používá již několik let. Palivová nádrž totiž není pod zadními sedačkami, jak je to obvyklé, nýbrž nad ní sedí cestující vpředu.

Přední část je shodná s hatchbackem civic.
Přední část je shodná s hatchbackem civic. | Foto: Honda

Aby po plném naložení kufru neutrpěly jízdní vlastnosti vozu, dostane Honda Civic Tourer do základní výbavy adaptivní tlumiče. Ty bude možné nastavit do jednoho ze tří nabízených režimů, kterými jsou comfort, normal a dynamic.

Pod kapotou vozu, který se na evropský trh dostane na přelomu tohoto a příštího roku, bude pracovat buď zážehový čtyřválec o zdvihovém objemu válců 1,8 litru, nebo nový dieselový agregát 1,6.

 

Právě se děje

Další zprávy