Obrovský, podmořský, nepochopitelný: Devět nejbizarnějších kruhových objezdů světa

Martin Přibyl Martin Přibyl
16. 6. 2021 6:03
Někteří je uznávají, jiní je nemohou vystát. Kruhové objezdy nebo lépe okružní křižovatky rostou i u nás jako houby po dešti. Jsou bezpečné a jejich kapacita se v některých případech může blížit světelně řízeným křižovatkám. Stavební uspořádání navíc umožňuje velkou volnost pro architekty. Německé zastoupení automobilky Seat vybralo devět nejzajímavějších "kruháčů" z celého světa.
Foto: Dickbauch, Wikimedia Commons

Nejkomplikovanější kruhový objezd mají v britském Swindonu

Pět malých kruhových objezdů, po nichž se správně po anglicku jezdí po směru hodinových ručiček, se vrtí okolo centrálního ostrůvku, který auta objíždějí proti směru hodinek. V britském Swindonu nemají jen fabriku japonské Hondy, ale také nejkomplikovanější kruhový objezd na světě. Říkají mu po dětském televizním seriálu o kouzelném kolotoči Magic Roundabout.

Velesložitá křižovatka byla otevřena v roce 1972 a zpočátku byl na každém z menších "kruháčů" policista, který sledoval tok dopravy. Podle něj se ostatně následně i malovalo značení. 

Křižovatka má za sebou celou řadu významných umístění v anketách o "nejhorší kruhový objezd", "nejhorší křižovatku na světě" a dostala se také do první desítky "nejděsivějších okružních křižovatek ve Spojeném království". Ve skutečnosti umožňuje ale překvapivě plynulý průjezd a má skvělé bezpečnostní hodnocení, většina nehod se zde ostatně stane ve velice nízké rychlosti.

Autorem křižovatky je Frank Blackmore, dopravní inženýr, který přišel s dnes celosvětově uznávaným pravidlem, že přednost mají na kruhovém objezdu auta jedoucí po okruhu.

 

Právě se děje

Další zprávy